ActualitateCultură

Toma: Ziua Culturii Buzoiene ar trebui să fie ziua de naștere a lui Ion Andreescu

Pictorul Ion Andreescu, unul dintre reprezentanţii impresionismului românesc, un admirabil peisagist al secolului al XIX-lea, născut la 15 februarie 1850, la Bucureşti, a fost omagiat joi de elevii  Liceului de Arte  împreună cu prof. dr. Valeriu Șușnea, președintele UAP Buzău, primarul Constantin Toma și  cu mai mulți artiști plastici și profesori buzoieni. Ei  au depus flori la statuia artistului, din apropierea Galeriilor de Artă, care-i poartă numele. Prezent la acest eveniment, primarul Constantin Toma a anunțat un eveniment mai amplu pe care îl va dedica pictorului Ion Andreescu și pe care l-a pus la cale împreună cu președintele filialei buzoiene a  Uniunii Artiștilor Plastici, prof. dr. Valeriu Șușnea. „Primăria Buzău împreună cu Uniunea Artiștilor Plastici – filiala Buzău pregătește pentru luna aprilie, un eveniment deosebit, respectiv sărbătorirea a 150 de ani de impresionism la nivel mondial, prin două evenimente închinate celui mai mare pictor impresionist român, respectiv lansarea unui album unicat cu 90 de picturi realizate de Ion Andreescu, majoritatea pictate la Buzău, despre Buzău și o expoziție foto cu picturi despre Buzău, ce va fi deschisă în Pasajul de sub Bulevardul Unirii. Înțelegem astfel ca Primărie să ne cunoaștem și să ne promovăm marile noastre valori!”, anunță edilul buzoian.

Prezența autorităților la acest eveniment dedicat lui Ion Andreescu,  alături de cadrele didactice și elevi, subliniază  importanța modelelor de tipul celor pe care Primăria le aduce în atenția  comunității între care se află și Ion Andreescu, prin proiectul care îl girează de șase ani de zile, denumit generic „Zilele personalităților de ieri și de azi”. „Dacă ar fi să putem legifera la Buzău, Ziua Culturii Buzoiene, mărturisește primarul Constantin Toma,  probabil această zi ar trebui să fie ziua de 15 februarie, ziua de naștere a pictorului Ion Andreescu, așa cum Ziua Culturii Naționale este 15 ianuarie, ziua de naștere a geniului poporului român, Mihai Eminescu”, justificând alegerea prin faptul că „a pictat Buzăul așa cum nu s-a întâmplat cu nici un oraș sau vreo regiune din România”. Și, într-adevăr, a realizat lucrări memorabile cu teme şi elemente legate de ţinutul Buzăului, reuşind să ilustreze în pânzele sale adevărate documente de epocă precum forfota pestriţă a târgului de odinioară, imagini ale satelor din împrejurimi, peisaje din târg şi din Crâng, portrete, vase cu flori. Dintre lucrările realizate la Buzău amintim: „Cioban cu oile”, „Casă în livadă”, „Casa ciurarului”, „Case iarna”, „Margine de sat”, Târg în preajma Buzăului (Drăgaica)”,„Iarna în Crâng”, „Crâng desfrunzit”.

Edilul amintește în acest context omagial faptul că Buzăul i-a dat primul loc de muncă lui Andreescu, ca profesor de desen liniar și caligrafie la Seminarul Episcopal din Buzău și ulterior la Gimnaziul Comunal ,,Tudor Vladimirescu’’, azi Colegiul Național ,,B. P. Hasdeu’’ și Școala de Meserii, dar  și faptul că în 1879, Primăria Buzău i-a acordat o bursă pentru a urma cursurile Academiei ,,Julian’’ din Paris, iar alături de mulți pictori impresioniști, vara picta la Barbizon, unde îl cunoaște și pe Nicolae Grigorescu.

„Alături de Primăria Buzău au mai contribuit cu bani pentru susținerea lui Ion Andreescu la Paris și 3 oameni de afaceri importanți ai Buzăului de atunci, Iancu Marghiloman, tatăl lui Alexandru Marghiloman, Grigore Monteoru și Constantin Iarca”, mai menționează primarul Constantin Toma, care vorbește despre existența a 250 de picture pe care cel mai mare pictor impresionist român a lăsat în urmă, dintre acestea câteva zeci fiind picturi despre Buzău și împrejurimile sale din perioada vieții lui.

„A pictat Crângul, a pictat Drăgaica și ne-a lăsat multe alte picturi pe care suntem datori ca buzoieni să le cunoaștem! Astăzi, 15 februarie este ziua de naștere a acestui mare artist, aproape necunoscut pentru cei mai mulți buzoieni, care chiar dacă a murit la doar 32 de ani, a lăsat în urmă o operă nemuritoare și a pus Buzăul pe harta artistică a țării și a lumii”, afirmă primarul municipiului Buzău, exprimându-și în continuare disponibilitatea de a aduce n fața buzoienilor tot ceea ce este valoros care poate fi model pentru tânăra generație și nu numai. „Buzăul a dat și dă în continuare mari valori umane și suntem datori să le cunoaștem și mai ales să le recunoaștem!”,  spune primarul Constantin Toma.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker