Administrație

Toma: ,,Nu vom avea probleme cu încălzirea”

Buzăul se numără prin­tre puținele orașe din țară care nu vor avea probleme cu încălzirea în această iarnă, a declarat primarul Constantin Toma la conferința de presă a organizației județene a Partidului Social Democrat de la finele săptămânii trecute. El a spus că măsurile, unele dureroase, pe care municipalitatea a fost nevoită să le ia, își vor dovedi eficiența.

,,Suntem printre puți­nele orașe din România care nu au probleme cu încăl­zirea; s-au luat măsuri, unele dureroase, pentru că a trebuit să acționăm pentru a fi debranșați foarte mulți oameni, pentru că sistemul de termoficare centralizat de la RAM era în colaps, atât din punct de vedere financiar – aveam vreo 23 de milioane de euro datorii -, dar și din punct de vedere al funcționalității. Practic, pierderile erau peste 50 la sută, iar oamenii plăteau și nu aveau căldură. Acea decizie a fost coroborată cu debranșarea tuturor școlilor și montarea de centrale moderne, automate, și cu faptul că am avut grijă ca familiile și per­soanele singure să primească până la 7.000 lei pentru a-și monta centrală termică independentă, inclusiv calorifere, decizie de Consiliu Local la care au apelat foarte multe persoane și care este în vigoare și acum”, a spus primarul Constantin Toma.

El a arătat că strategia municipalității a degrevat bugetul local de o cheltuială care se ridica până la un sfert din valoarea încasă­rilor din taxe și impozite: ,,În acest moment, deci, putem spune că Buzăul este asigurat, avem căldură dar pe banii noștri, însă avem mai mult asfalt la Buzău, pentru că municipiul plătea până la 10 milioane de euro subvenție în fiecare an, în condițiile în care se strâng direct taxe și impozite locale cam vreo 40 de ­mi­lioane de euro. Deci 25 la sută din acești bani mer­geau direct la subvenție, ca să nu mai vorbesc despre faptul că 1,5-2 ­mi­lioane de euro mergeau la școli în fiecare iarnă”, a mai precizat primarul.

Toma a mai spus că municipalitatea a contractat cantitatea de gaze necesară încălzirii încă din această vară, prin intermediul bursei: ,,S-au luat măsuri, am participat în vară pe bursă – cred că suntem singurul oraș din România care a făcut acest lucru -, ni s-a părut prețul foarte mare (la gaz, n.r.) atunci, dar măcar l-am stopat până pe 30 septembrie 2022, a crescut prețul, dar nu s-a întâmplat precum în alte municipii, care au achiziționat de patru ori, de cinci ori, de șase ori, de șapte ori mai scump gazul și nu îl găsesc și sunt obligați să meargă cu plata în față o săptămână-două și apoi încearcă din nou să găsească cantitatea de gaz necesară. Deci, din punctul acesta de vedere, zic că este OK la Buzău”, a mai spus primarul municipiului, Constantin Toma.

Articole similare