Politic

Toma despre alianța  PSD-PNL: „Nu văd de ce am avea nevoie de niște oameni care au fost împotriva noastră în permanență“

Liberalii și social-democrații din teritoriu nu văd cu ochi buni o alianță electorală și liste comune la alegerile din 2024, scrie HotNews. După ce, anterior, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă le-au cerut social-democrațiilor și liberalilor să respecte un pact de neagresiune în teritoriu, opțiunea unei alianțe electorale și impunerea unor candidaturi pe liste comune îi irită pe liderii locali din PSD și PNL, mai afirmă sursa citată.

„Cu mai puțin de un an până la primul rând de alegeri, social-democrații și liberalii din teritoriu au intrat deja în logica de campanie electorală și își dispută supremația la nivel local. Pe de o parte, s-au menținut animozitățile între PSD și PNL ca adversari politici (drept dovadă sunt scandalurile și acuzațiile de racolări ale primarilor PSD și PNL) iar pe de altă parte, în țară liderii locali au menținut alianțele care i-au ajutat să câștige alegerile (PNL și USR mai au majorități în consiliile locale și județene)”, scrie HotNews.

În acest context, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au testat ideea unei alianțe electorale PSD-PNL la ședințele de partid cu liderii din teritoriu. În urma cu o săptămână le-a fost înaintat liderilor locali un pact de neagresiune între cele două partide. Conform surselor HotNews.ro, reacția în ambele partide nu a fost una pozitivă, ci din contră.

„Au fost discuții în contradictoriu pe tema pactului de neagresiune. S-au ridicat colegi din teritoriu care și-au spus nemulțumirile. Ce pact de neagresiune când ei ne atacă împreună cu USR-ul și ne fac plângeri penale și ne târăsc în instanță? Liberalii sunt în cădere liberă și normal că le-ar conveni să-și securizeze locurile. Noi ce interes avem să împărțim cu ei roadele muncii noastre după ce ne-au făcut numai mizerii în teritoriu? Sunt niște puncte pertinente despre care s-a vorbit puțin la Consiliul Național, dar subiectul a fost închis repede de Paul Stănescu și de președinte”, a declarat un vicepreședinte PSD.

La PNL, în spatele ușilor închise, liderii liberali din teritoriu le-au cerut președintelui PNL Nicolae Ciucă și secretarului general Lucian Bode să vină cu o strategie și un proiect politic pentru 2024, refuzând să discute pe marginea pactului de neagresiune cu PSD. „A fost ca la întâlnirea alcoolicilor anonimi. Toți și-au vărsat nemulțumirile. Au venit cu prostia aia de pact de neagresiune când în teritoriu PSD face presiuni asupra primarilor să vină la ei. Nu s-a votat nimic, nu s-a dat niciun cec în alb conducerii partidului să negocieze ceva cu PSD, ci singurul lucru coerent care a ieșit din întâlnire a fost ca Bode și Ciucă să ne prezinte până la jumătatea lui octombrie o strategie politică pentru 2024”, a declarat pentru HotNews.ro un lider PNL.

Liderii PNL din primul eșalon au evitat să-și spună punctul de vedere public cu privire la o alianță PSD-PNL. Contactați de HotNews.ro, lideri ca Gheorghe Flutur, Emil Boc, Iulian Dumitrescu, Dan Motreanu și Raluca Turcan nu au dorit să comenteze o viitoare alianță cu PSD. La PNL, Nicolae Ciucă are probleme cu liderii din Transilvania care se opun alianței electorale cu social-democrații, iar Marcel Ciolacu se confruntă cu opoziția lui Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Paul Stănescu, susțin surse politice. 

„Au făcut tot felul de mizerii”

Primarul Buzăului, Constantin Toma, exclude o astfel de alianță și posibilitatea unor candidaturi comune cu PNL. „Ăștia de trei ani încoace au fost numai împotriva noastră. Personal nu sunt de acord. E foarte complicat. Aici am câștigat detașat și la municipiu și la județ toate alegerile. Lumea are încredere în noi, ne facem în continuare treaba și nu văd de ce am avea nevoie de niște oameni care au fost împotriva noastră în permanență, chiar dacă la nivel central domnii Ciolacu și Ciucă s-au înțeles și mai puțin în PNL, unde sunt mai multe partide de fapt”, a declarat Toma pentru HotNews.

El spune că înțelege nevoia stabilității politice, dar nu vede rostul unei alianțe electorale cu PNL după ce liberalii au făcut „tot felul de mizerii și plângeri penale”  împotriva sa, iar atacurile politice la nivel local s-au coborât la un nivel foarte jos.

„Trebuie să se discute și cu mine aici (conducerea PSD, n.r.), pentru că nu este în regulă. Am fost bătaie de joc timp de trei ani. Nu sunt de acord, la Buzău vorbesc. Am competențe politice sunt prim-vicepreședinte la județ și sper să am și eu un cuvânt de spus. Interesul național la Buzău este să fim lăsați în pace și să ne vedem de treaba noastră. În ultimul sondaj la Buzău, PNL este la 10 la sută și AUR la 18 la sută. După alegeri să se facă alianțe, până atunci, fiecare pe picioarele lui”, mai spune primarul.

Liderul PSD Maramureș, Gabriel Zetea, consideră că orice opțiune politică trebuie discutată cu liderii politici la nivelul județean. „Așteptăm să vedem care este raționamentul și care ar fi motivele pentru a se face această alianță. La Maramureș nu-i iubim pe liberali, care și-au păstrat alianța cu USR și ne atacă constant și ne blochează proiectele în administrația locală. Dacă partidul o cere și este nevoie de încă un act de caritate să salvăm PNL așa cum am făcut-o când am acceptat să intrăm la guvernare, și dacă președintele de partid ne va cere, vom discuta și vom vedea. Dacă și ei își vor schimba atitudinea. PNL este mai centrifug așa, liberalii sunt ca electronii migrează și se împrăștie în toate direcțiile”.

Liderul PSD de la Brăila Mihai Tudose a răspuns sec: „Eu nu văd posibilă o alianță. Nu vreau să spun mai multe”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare