Administrație

Toma anunță noi pași în reabilitarea Complexului Marghiloman

Cei 96 de ani care s-au scurs de la moartea politicianului conservator Ale­xandru Marghiloman, fost premier al României, de numele căruia se leagă actul Unirii Basarabiei cu România, au fost comemorați luni, prin evenimentul „Alexandru Marghiloman – un destin istoric”, organizat în parcul care îi poartă numele, în fața Vilei Albatros, în care acesta și-a petrecut ultimele zile din viață.

La evenimentul organizat de Centrul Cultural Alexandru Marghiloman și de Primăria Buzău au participat, alături de stră­nepoata omului politic, Irina Vlăducă-Marghiloman, primarul Constantin Toma și viceprimarii Oana Matache și Ionuț Apostu.

În alocuțiunea sa, primarul Constantin Toma a anunțat că în curând va începe reabilitarea casei de oaspeți și a grajdurilor Complexului Marghiloman. „Alexandru Marghiloman este o întreagă poveste frumoasă pentru România, dar și pentru Buzău. Cu siguranță este cea mai mare personalitate pe care a dat-o Buzăul; trebuie să ne res­pectăm istoria și, mai ales, să ne respectăm valorile, pentru că fără valori nu avem nicio șansă să progresăm. Am început acest proiect de readucere la zi a ceea ce reprezintă Alexandru Mar­ghiloman înainte să fiu primar. Și acea carte pe care am sponsorizat-o acum mulți ani, <Alexandru Mar­ghiloman – Lordul Va­lah>, scrisă de Nicolae Peneș, a luat și premiul Academiei Române la secțiunea Istorie, ceea ce a fost o mare mândrie pentru mine ca om de afaceri atunci. Bineînțeles, după ce am devenit primar, inspirați de această poveste mi- nunată, a început această poveste a aducerii în fața buzoienilor în fiecare an a 12 mari valori care să însemne ceva pentru tine- rii de azi, oameni care nu mai sunt printre noi, dar care să însemne ceva pentru valorile lor și oameni care sunt printre noi.

Vizavi de acest spațiu care poate, într-adevăr, să devină, de ce nu?, cea mai frumoasă grădină din Ro­mânia, așa cum era și la început de secol XX, pe 1 august ne va ieși deja proiectul tehnic pentru refacerea casei de oaspeți și de la celebrele grajduri construite de Alexandru Marghiloman. De asemenea, un alt proiect este <Casa grădinarului>; acest spațiu va rămâne pentru totdeauna un spațiu pentru toți buzoienii, închinat buzoienilor, dat de Alexandru Marghiloman, și trebuie să fim în stare să îi păstrăm vie memoria, pentru că acest om a făcut atât de multe pentru această țară și a primit atât de puțin, încât te întrebi dacă în viață trebuie să faci mai mult decât trebuie. Acest om a făcut! S-a sacrificat pentru această țară și acest lucru trebuie să însemne pentru fiecare, în fiecare zi, foarte mult. Suntem pe un program ambițios de a transforma Buzăul și transformăm Buzăul ținând cont de trecut, ținând cont de tradiție, ținând cont de va­ lori și de istorie. Trebuie să ne întărim, și prin acest eveniment, identitatea noastră și de buzoieni, dar mai ales de români”, a spus Constantin Toma.

Premii pentru cursele de cai

La rândul ei, strănepoata lui Alexandru Marghiloman, Irina Vlăducă Mar­ghiloman, a anunțat că, începând de anul viitor, va fi oferit premiul „Alexandru Marghiloman” pentru primele alergări de cai din luna mai, de către Asociația Română a Crescătorilor și a Proprietarilor de Cai Pursânge Englez. Fiind unul dintre principalii promotori ai galopului încă de la începutul secolului XX, această asociație, care poartă numele lui Alexandru Marghiloman, a fost înființată pentru a promova această rasă nobilă  de cai.

„Vă mulțumim pentru ce ați făcut din nou, astăzi, 10 mai, pentru unchiul meu Alexandru Marghiloman. Ne bucurăm că apreciați acest cetățean care a fost cetățean buzoian, că apreciați ce a făcut pentru România, pe care a iubit-o foarte mult și a făcut foarte multe sacrificii. Dar, domnul Alexandru Marghiloman a avut o pasiune, pasiunea cailor, știți foarte bine grajdurile din spate. A pus bazele hipismului românesc, a dus România, prin câștigurile avute, în renume mondial. De aceea, dorim să anunțăm astăzi, în memoria hipismului româ­nesc, că de anul viitor Asociația Română a Crescătorilor și a Proprietarilor de Cai Pursânge Englez va oferi, din partea familiei Marghiloman, premiul <Alexandru Marghiloman>, pentru primele alergări în luna mai, de galop, a cailor pursânge englezi din Ro­mânia. Totodată ne dorim ca cei cinci mânji care se află la Cislău, mânjii armă­sarului nostru Frozen Fire, pe care l-am adus din Irlanda, cândva, în doi, trei, patru ani, să câștige și ei un asemenea premiu. Vă mulțumim pentru căldura cu care ne primiți de fiecare dată și încercăm să facem față cât se poate mai bine  nevoilor și să aducem într-adevăr și România, dar și Buzăul, acolo unde cred că merită datorită oamenilor minunați”, a spus stră­nepoata lui Alexandru Marghiloman.

Finalul manifestării a aparținut profesorului de istorie Dănuț Solcan, de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu” Buzău, care a făcut o prezentare de excepție marelui patriot buzoian.

Articole similare

error: Continut protejat!!