OpiniiSoroca

Toamna promite să fie la fel de fierbinte ca vara, iar unii ar putea chiar să se frigă

După canicula sufocantă din luna iulie, când gradele din termometre au fost la cele mai înalte cote de când se fac măsurările, după cum afirmă specialiștii, ne așteaptă vremuri la fel de fierbinți, chiar dacă în calendar vom avea sfârșit de vară-început de toamnă. Am în vedere, bineînțeles, alegerile locale generale, care se vor desfășura la 5 noiembrie (dacă, Doamne ferește, nu apare vreo situație de forță majoră) și care vor însemna o continuitate pentru unii și un nou început, pentru alții.

De altfel, hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la stabilirea alegerilor locale generale a intrat în vigoare de luni, 7 august. Aceasta înseamnă că perioada electorală începută nu poate avea o durată mai mare de 120 de zile și durează până în ziua în care rezultatele alegerilor vor fi confirmate de organele competente și include în sine constituirea consiliilor electorale de circumscripție de nivelul întâi și birourilor electorale ale secțiilor de votare, stabilirea de către CEC a modelului buletinelor de vot, al formularelor și al altor acte ce țin de desfășurarea alegerilor, precum și modelul ștampilelor utilizate de organele electorale, inclusiv parametrii tehnici sau standardele aferente echipamentului electoral. Spre deosebire de perioada electorală, campania electorală este perioada de activitate care se desfășoară cu scopul de a-i determina pe alegători să-și exprime voturile pentru alegerea unui sau altui concurent electoral și care începe, pentru fiecare concurent electoral, la data înregistrării acestuia de către Comisia Electorală Centrală sau de consiliul electoral de circumscripție și se încheie la data excluderii concurentului electoral din alegeri sau în ziua votării. Campania electorală începe pentru concurenții electorali – partide politice, candidați independenți, blocuri electorale – în momentul în care ei sunt înregistrați de organul electoral. Această perioadă durează nu mai mult de o lună de zile, iar pentru unii concurenți electorali poată să dureze și mai puțin, pentru că înaintarea candidaturilor se sfârșește cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, respectiv, dacă o persoană și-a prezentat materialele pentru înregistrare cu 30 de zile până la alegeri, mai sunt necesare cel puțin 7 zile, potrivit Codului Electoral, pentru a-l înregistra. Abia după asta se începe campania electorală.

Să-mi fie iertată această incursiune plictisitoare în legislația electorală, dar o consider necesară, fiindcă mai multă lume consideră că deja campania a demarat, iar activismul debordant al unor pretinși candidați la funcțiile de primari sau consilieri parcă „le-ar da dreptate”. Un exemplu elocvent este Chișinăul, unde mai multe persoane și-au anunțat INTENȚIA de a participa la scrutinul din noiembrie, deși cuvântul decisiv va aparține CEC – să dea undă verde unui sau altui candidat sau să-i aprindă roșu în față. Această prevedere crește în intensitate după ce parlamentul a decis că persoanele care au cochetat cu un partid scos în afara legii vor rămâne pe tușe, o lungă perioadă. Or, cu siguranță, că mulți dintre ei vor adera la alte formațiuni sau vor încerca să demonstreze că „nu au mâncat usturoi și nu le miroase urât gura”.

Până una-alta însă, partidele politice tatonează terenul și recurg nu doar la iminentele, în astfel de cazuri, regrupări de forțe, dar și încearcă (uneori timid, alteori cu obrăznicie) să se bage în ograda vecinului și să-i ademenească pe foștii rivali cu promisiuni deșarte și cu dividende scrise cu fuiorul pe apă. Cu părere de rău, și partidul de guvernământ, care promisese să fie mai altfel decât alții, își atrage în rândurile sale candidați la funcția de primar persoane care mai ieri erau în categoria celor „răi”, și nu fără motive plauzibile. Cunosc câteva cazuri când primari aflați de cealaltă parte a baricadei, ba și mai mult – blamau și blestemau „vremurile bune”, astăzi au trecut ca niște mielușei în tabăra adversă și sunt gata
să-și rupă cămașa pentru Maia și K. Bănuiesc că astfel de metamorfoze au fost posibile din două puncte de vedere: unu – acești primari au aflat gustul puterii și nu se pot despărți de ea, și doi – trecerea în altă barcă a fost făcută la „îndemnul” celor de la guvernare, care nu au, în localitatea respectivă, un candidat mai de Doamne ajută. Cel puțin, în cazurile pe care le cunosc eu, anume așa și este. Nu știu dacă această cale de „a întări echipa” este cea mai ortodoxă, dar nu este exclus și faptul că cineva chiar și-a revizuit convingerile și a trecut în altă barcă de bunăvoie și nesilit de nimeni, deși… Este ușor să convingi sau să „convingi” un om, dar este greu să faci același lucru și cu alegătorii care decid totul.

În fine, la moldoveni toamna întotdeauna a fost fierbinte din punct de vedere politic și, implicit, unii s-au mai fript. Cu siguranță, și acest noiembrie va fi la fel, iar la număratul bobocilor multă lume ar putea avea surprize…

_____________________________________________________

Text publicat în „Observatorul de Nord

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker