Actualitate

Testarea rapidă pentru Covid a elevilor s-a fâsâit

Demarată cu chiu cu vai testarea elevilor din școli cu teste rapide pentru Covid 19 s-a încheiat după numai două încercări. Următoarele teste se vor face cel mai probabil după vacanța de Crăciun. Motivul pentru care elevii nu vor primi testele de salivă pentru testările de săptămâna viitoare a fost explicat de Raed Arafat pentru Digi 24,  acesta dând vina pe graficul de livrare și  a pasat responsabilitatea pentru teste, pentru contracte și prețuri la Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate. El a spus că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face doar livrarea și plata în acest caz. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență mai are de livrat 7 milioane de teste pe bază de salivă în școli, iar acestea sunt programate în perioada 17(vineri)-21(marți) decembrie, în condițiile în care 23 decembrie este ultima zi de școală înaintea vacanței de Crăciun.

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu semnalase că testele din școli au fost epuizare încă din data de 8 decembrie când i-a cerut lui Raed Arafat să prezinte graficul de livrare pentru testele pe care elevii ar trebui să le facă de săptămâna viitoare. În plus, ministerul Educației a cerut DSU ca testele să fie livrate săptămâna viitoare ambalate individual sau cu 2 teste într-un set.

„Trebuie să înţelegem un lucru: la DSU, la IGSU noi avem un rol pe partea logistică, stocurile strategice, ONAC-ul care este Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, care nu este la DSU sau la IGSU, face negocierea, acordul-cadru, tot, care se fac transparent, se publică, dar pe durate mult mai scurte şi după care IGSU semnează doar contractele subsecvente receptează, validează ce a receptat şi distribuie pe baza solicitărilor Ministerului Educaţiei, Ministerului Sănătăţii, sau oriunde sunt indicaţiile de distribuire. Acest lucru noi l-am făcut de la începutul pandemiei, este un rol la nivelul protecţiei civile să sprijine autorităţile pentru că avem o parte logistică semnificativă care putem prin ea să facem acest oficiu”, a explicat Raed Arafat pentru aceeași sursă.

Reamintim că introducerea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă a fost solicitată de către Ministerul Educației încă din luna februarie a acestui an și tot această instituție a solicitat specialiștilor din Sănătate o instrucțiune de utilizare.

2 Comentarii

  1. …era previzibil!…noi nu suntem ca alții care își permit testarea corectă…nu avem personal specializat, bani, organizare etc…dar există miștocăreală și bătaie de joc!…

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker