Actualitate

Terenurile agricole, pârjolite de incendiile „de igenizare”

Agricultorii au început să pârjolească județul, amintind de vremuri apuse în care oamenii dădeau foc la tot  și se retrăgeau în munți din calea hoardelor barbare. Cel puțin așa s-a întâmplat în ultima vreme de când s-au intensificat igienizările terenurilor agricole, care au aprins la propriu județul din cauza ires­ponsabilității oamenilor care folosesc focul deschis pentru arderea gunoaielor și a vegetației uscate din gospodării și terenuri fără să ia măsurile necesare. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență trag un semnal de alarmă cu privire la incendiile de vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș care au luat amploare. Numai în cursul  unei zile, pompierii buzoieni au intervenit pentru stingerea a cinci astfel de incendii, care  au avut loc simultan, și s-au ma­nifestat pe o suprafață totală de aproximativ 625 de hectare. Astfel, în cursul zilei de 7 aprilie, pompierii buzoieni au intervenit cu forțe sporite pentru stingerea incendiilor pe raza comunelor Berca, Cos­tești, Bisoca, Scultelnici, Vintilă Vodă, cea mai mare suprafață incendiată fiind pe raza comunei Berca, unde pompierii au acționat pentru stingerea incendiilor pe 600 hectare. „Din analizele efectuate la nivelul inspectoratului rezultă că în luna martie, pompierii au intervenit la un număr de 57 de incendii de vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș, însumând o suprafață de aproximativ 1.425 hectare”, transmite Vasile Prahoveanu, pur­tător de cuvânt al Biroului de Presă al ISU Buzău.

Incendierile produc pagube substanțiale

De cele mai multe ori eforturile depuse de pompieri pentru stingerea incendiilor pe suprafețe de teren greu accesibile, în condițiile în care forțele acționează la evenimente ce au loc simultan, așa cum s-a întâmplat în data de 7 aprilie, sunt aproape supra­omenești. Pe lângă acest aspect intervine și cel al resurselor pe care instituția le alocă în astfel de situații. Pe lângă resursele umane se adaugă și alte costuri. Astfel, „intervenția specializată pentru stingerea acestor arderi necesită un efort intens de lungă durată și utilizarea unui volum apreciabil de resurse, costurile acestor intervenții fiind semnificative”, atențio­nează reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău. Și nu în ultimul rând, inconștiența oamenilor de a pune foc necontrolat resturilor vegetale, poate conduce și la pierderi de vieți omenești. „Incendiile de vege­tație uscată ne pot pune în pericol viața, proprietățile, dar pot afecta și alte investiții și obiective cum ar fi: rețele electrice, rețele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze și lichide combustibile, etc.”, spun oamenii legii. Incendiile de vegetație ge­nerează o cantitate mare de fum și dacă acestea se manifestă în apropierea drumurilor publice pot periclita siguranța participanților la trafic, situație care a avut loc de curând și a dus la blocarea circulației pe DN2-E-85 pentru minute bune, creând probleme de trafic.

„Solicităm cetățenilor să dea dovadă de responsabilitate, să anunțe de îndată la numărul unic de urgență 112 orice început de incendiu și să acorde sprijin autorităților locale și pompierilor în stingerea incendiilor de vegetație uscată sau la fondul forestier”, transmite Biroul de Presă al ISU Buzău.

Ce recomandări au pompierii pentru agricultori

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, pompierii le aduc la cunoștință faptul că arderea vegetației uscate se poate face numai după obținerea acordului Agenției de Protecția Mediului și a permisului de lucru cu foc din partea autorităților locale. „Recomandăm cetă­țenilor să respecte urmă­toarele măsuri preventive: desfășurarea arderii se va face numai pe timp de zi și în condiții meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale se va face în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată; curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 metri; arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor. Fără obținerea acestor documente și luarea măsurilor preventive, proprietarii de terenuri sunt pasibili de sancțiuni contravenționale”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker