Actualitate

Telefonul Copilului a sunat mai puțin în pandemie

Potrivit statisticii realizate la nivelul  Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Buzău, la nivelul compartimentului Telefonul Copilului, compartiment ce funcționează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, în anul 2020 au fost sesizate mai puține cazuri de abuz, comparativ cu anul 2019.

Astfel, autorități locale, vecini sau chiar copii au adresat, în anul 2020, prin intermediul serviciului Telefonul Copilului din cadrul DGASPC Buzău, 812 sesizări ce au vizat 628 de copii. Dintre acestea, doar 426 au fost confirmate, iar pentru 99 de copii s-a instituit măsura de protecție specială  în regim de urgență. Dintre cele 426 de sesizări confirmate, cele mai multe cazuri, respectiv 245, vizează neglijarea copiilor. Alte 142 fac referire la copiii care au fost abuzați fizic, în timp ce 28 îi vizează pe copiii abuzați sexual.  Tot în 2020,  șase copii au fost victimele exploatării pentru comiterea de infracțiuni, de regulă cerșetoria. Cele mai multe cazuri care au fost semnalate în 2020 prin intermediul serviciului Telefonul Copilului provin din mediul rural, 279, iar cei mai predispuși abuzurilor au fost copiii de sex feminin, respectiv 252 fete, aproape dublu comparativ cu numărul băieților, respectiv 147.

Pentru situațiile care s-au dovedit a fi întemeiate, specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău au intervenit imediat și au dispus măsuri de protecție. În funcție de gravitatea situației, copiii ajung fie într-un centru specializat, fie în grija unui asistent maternal profesionist. ,,Copiii până în vârsta de 7 ani ajung, pentru că ne obligă legea, la un asistent maternal profesionist. Nu avem voie să îi ducem într-un centru decât dacă au probleme grave de sănătate. Există centre speciale unde sunt duși. Pentru noi, cea mai bună decizie este, bineînțeles, asistentul maternal profesionist, pentru că oferă copilului, un alt mediu decât centrul special. Însă, în această perioadă specială pe care o trăim de un an de zile, în acest context COVID-19, avem un centru de triaj care a fost stabilit la nivel județean, iar toți copiii care intră într-o măsură de protecție trebuie să treacă prin acel centru pentru a fi evaluați din punct de vedere medical, să vedem dacă sunt pozitivi”, a declarat, pentru OPINIA, Roxana Kovacs, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău.

De asemenea, în funcție de problemele cu care copiii se confruntă și de gravitatea situației, cazurile pot fi soluționate și prin consiliere psihologică, juridică, dar și prin direcționarea familiilor către alte servicii specializate din cadrul DGASPC Buzău. ,,Dacă situația părinților nu se remediază, dacă este vorba despre un abuz sexual sau despre un abuz fizic, copiii nu se mai întorc în familii. Preferăm să meargă spre adopție”, a adăugat Roxana Kovacs.

În ceea ce privește numărul de cazuri care au fost semnalate în anul 2019, potrivit datelor DGASPC Buzău, au fost înregistrate 612 sesizări pentru 770 de copii. Dintre acestea au fost confirmate 489, iar pentru 137 de copii s-au instituit măsuri de protecție în regim de urgență. Dintre cei 489 de copii, cei mai mulți, respectiv 302, au fost neglijați (32 dintre aceștia au fost în risc de părăsire în unitățile spitalicești confirmate), iar 120 de au fost abuzați emoțional. În 2019, 12 copii au fost victimele abuzului fizic, cinci copii au fost exploatați sexual, iar alți trei au fost exploatați pentru comitere de infracțiuni.

Reamintim că Serviciul Telefonul Copilului se adresează tuturor locuitorilor județului Buzău care cunosc copii aflați în situații dificile: copii abuzați, exploatați sau neglijați. Cei care vor să semnaleze un astfel de abuz pot suna la numărul 0800.800.203 non-stop, inclusiv sămbăta și duminica. Aceștia sunt rugați să sesizeze nu doar situația urgentă în care se află copilul, ci și coordonatele acestuia, pentru ca inspectorii DGASPC Buzău să poată interveni la timp. Inspectorii acționează și în urma apelurilor anonime, singura condiție fiind ca sesizarea făcută să conțină coordonate și date pertinente, cum ar fi: tipul abuzului, situația copilului, locația exactă, dar și modul în care persoana care face sesizarea a ajuns să cunoască acest caz.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker