Administrație

Țânțarii, greu de ucis chiar și după mai multe etape de dezinsecție

Săptămâna aceasta, între 21 și 28 august, are loc cea de-a cincea etapă a dezinsecției, care vizează mai ales țânțarii, insectele care au exasperat buzoienii. Nu doar la noi este această problemă, ci și în Capitală, unde oamenii s-au plâns de numărul foarte mare al insectelor comparativ cu anii precedenți. Dincolo de ciupiturile supărătoare, țânțarii pot fi și purtătorii unor boli grave precum febra West Nile, malaria sau diverse forme de encefalită, fapt care i-a îngrijorat pe oameni într-atât, încât unii dintre ei s-au prezentat la unitățile de primiri urgențe, speriați că s-ar fi putut alege cu vreo boală.

Substanța folosită în acțiunile de dezinsecție din municipiul Buzău este Flytrin, un insecticid avizat de Ministerul Sănătății și recomandat ca fiind foarte eficient în cazul țânțarilor, muștelor sau al gândacilor. Substanța afectează sistemul nervos central și periferic al insectelor, cauzând paralizia și moartea acestora, dar nu este nocivă pentru populație. Potrivit site-urilor de specialitate, în cazul în care doza normală de insecticid nu își face efectul, se recomandă dublarea acesteia pentru a atinge rezultatele dorite.

Buzoienii au făcut mai multe sesizări pe platforma Primăriei, Buzau City Report, unde reclamă în continuare numărul foarte mare de țânțari, care au acaparat orașul și le cauzează disconfort. Anul acesta, campania de dezinsecție a fost programată pe tot parcursul verii, din cauza insectelor care s-au înmulțit și nu au putut fi combătute din primele acțiuni. În perioada 4-11 septembrie va avea loc ultima etapă a dezinsecției, urmând ca apoi să înceapă campania de deratizare, programată să se desfășoare în două etape. Printre factorii care favorizează înmulțirea țânțarilor se numără temperaturile crescute și vegetația deasă, iar primarul Ionuț Apostu spunea, în urmă cu câteva luni, că Urbis Serv, firma care se ocupă de îngrijirea spațiilor verzi din oraș, nu avea suficienți oameni, așa că a cerut ajutorul celor de la RER Sud pentru a-și îndeplini sarcinile. „Nu avem oameni suficienți pentru derularea unor astfel de lucrări (de tăiere a ierbii, n.red.), motiv pentru care am apelat la sprijin suplimentar. Urbis a apelat la ajutorul RER, astfel încât să încercăm să rezolvăm și această problemă”, spuna viceprimarul Buzăului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker