Educație

Tablă virtuală și interacțiune audio-video, metodele adoptate de un profesor de la Hasdeu pentru a preda matematica online

În timp ce toate școlile rămân închise din cauza pandemiei de coronavirus, cadrele didactice încearcă să se adapteze și să predea în continuare cursuri de la distanță elevilor. Marea majoritate a profesorilor din municipiul Buzău se folosesc de platforma Adservio, cea care a fost implementată de Primărie la nivelul tuturor școlilor din oraș, dar există și cadre didactice care apelează la alte aplicații online, considerând că Adservio nu este suficient de util pentru predarea anumitor discipline.

Este și cazul profesorului de matematică Bogdan Enescu de la Colegiul Hasdeu, omul care  a pregătit loturile olimpice de matematică a României, SUA, Pakistanului, Ungariei și Republicii Moldova. Enescu folosește aplicație Zoom pentru lecții, pentru transmiterea imaginilor a fișierelor și audio, și Google Canvas ca tablă virtuală. Elevii din Hasdeu, care la școală foloseau exclusiv telefoanele la orele digitale, acasă pot folosi orice device au la dispoziție. Soluția adoptată de profesorul buzoian a fost prezentată în cadrul unui articol realizat de Edupedu.ro, site dedicat exclusiv educației.

Orarul noilor lecții online este stabilit împreună cu elevii, ,,în principiu, chiar în zilele în care aveam cu ei ore. Îmi propun să am măcar două ore săptămânal cu fiecare clasă”, a explicat Bogdan Enescu, pentru Edupedu.ro. Profesorul a povestit că folosește aplicația Zoom Cloud Meetings pentru ,,transmiterea imaginilor și audio, și Google Canvas ca tablă virtuală”.

„Într-un minut erau 30 de elevi participanți, exact câți sunt în clasă”

„Eu fixez cu elevii ora exactă la care începe întâlnirea, vorbind cu ei pe grupurile pe care le am eu cu ei: pe Facebook sau pe Adservio. Astăzi (vineri, 13 martie , n.red.), la ora 14.00, am avut oră cu clasa a X-a. Într-un minut erau 30 de elevi participanți, exact câți sunt în clasă. Lecția a fost despre ecuații trigonometrice liniare. Apucasem să le predau partea de teorie luni, înainte de a se închide școala, și am început cu recapitularea chestiunilor discutate la clasă și apoi am făcut niște probleme. Înainte de ora online, au avut o temă de discuții pe grup și a rămas ca temă pentru săptămâna viitoare. Dar am avut surprize să-mi dea soluții la care nu mă așteptam. Elevii intervin în timpul lecției online, au și posibilitatea să facă share la un document de pe computerul lor, dar încă e mai complicat să folosească și Google Canvas, și atunci ne descurcăm așa: elevul mi-a spus în timpul lecției care este ideea lui și eu am făcut calculele pe tablă, în numele lui. A fost o surpriză plăcută”, a mai declarat Bogdan Enescu pentru Edupedu.ro.

Profesorul buzoian recunoaște că, în ciuda plusurilor pe care aplicația Zoom le are față de Adservio, nu este simplu pentru un cadru didactic de matematică să înlocuiască predarea la clasă. Asta și pentru că varianta free a aplicației limitează sesiunile în care profesorul interacționează online cu elevul.

„Nu e simplu. Nu am un feedback atât de direct ca în clasă”

Odată cu prezența la Buzău, pe 11 martie, reprezentanții Adservio au declarat că în scurt timp vor încerca să implementeze în platforma lor și aplicații precum Zoom sau Skype.

„Nu este simplu, pentru că trebuie să te pregătești mult mai mult pentru o lecție: trebuie să le trimiți elevilor materialele pe grupuri, trebuie să concentrezi foarte mult ceea ce ai de spus, pentru că nu poți sta foarte mult pe platformă și nu știu cât de mult pot fi atenți elevii. Nu am un feedback atât de direct ca în clasă. Programul Zoom te lasă 40 de minute, după care trebuie să pornești o nouă sesiune, asta în varianta free. La clasa a XII-a am depășit 40 de minute și a trebuit să pornim o nouă sesiune, ceea ce este rezonabil cred și pentru ei. Oricum sunt convins că rețin foarte multe”, a mai declarat Bogdan Enescu pentru Edupedu.ro.

Vezi articolul integral AICI

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker