Economic

Stresul, bată-l vina! Descoperă 3 metode de relaxare eficiente, pe care le poți pune în aplicare în confortul propriului cămin

Cine dintre noi nu se confruntă cu stresul zilnic, cu presiunile sociale și, mai presus de toate, cu impactul pe care tehnologia îl are asupra stării noastre de bine? Iar dacă la această listă mai adăugăm și insomniile sau somnul puțin odihnitor devenim, practic, o bombă cu ceas și nu ar trebui să ne mire dacă ajungem să ne confruntăm cu epuizarea mentală și fizică, cu anxietatea și alte probleme de sănătate.

Pentru că simțim presiunea constantă să fim activi și productivi, nu de puține ori sacrificăm orele destinate odihnei în favoarea muncii și îndeplinirii sarcinilor profesionale. Studiile subliniază că neglijarea odihnei reduce considerabil productivitatea, dar ne afectează negativ și sănătatea mentală și fizică. Timpul alocat relaxării trebuie văzut ca o necesitate, fie că este vorba de câteva minute de meditație, o sesiune de yoga sau, pur și simplu, de o perioadă de liniște înainte de culcare.

Îmbrățișează meditația și tehnicile de mindfulness

Meditația și tehnicile de mindfulness se numără printre cele mai eficiente metode de a diminua stresul și de ne a îmbunătăți calitatea somnului. Aceste practici ne calmează mintea, ne reduce gândurile anxioase și ne induc o stare de liniște interioară.

Practicarea regulată a meditației scade nivelul de cortizol, ”hormonul stresului”, ceea ce ne îmbunătățește semnificativ starea generală de bine și calitatea somnului. Aceasta cresc gradul de conștientizare și prezența în momentul actual, reducându-ne preocupările legate de trecut sau viitor, surse de anxietate și insomnie.

Mindfulness presupune o concentrare conștientă asupra momentului prezent, fără a judeca sau a ne implica emoțional. Acest lucru poate fi făcut prin observarea respirației, ascultarea atentă a sunetelor din jur sau mâncatul conștient.

Acordă-ți timp pentru îngrijire personală

Crearea unui spațiu personal de relaxare acasă este o modalitate excelentă de a te destinde și de a te deconecta de la agitația cotidiană. Acest spațiu poate fi amenajat în orice colț al casei și poate include lumanări parfumate, muzică liniștită, lumini ambientale sau chiar un fotoliu confortabil.

Una dintre cele mai plăcute metode de relaxare acasă este o baie caldă. Adăugarea de săruri de baie, uleiuri esențiale sau spume parfumate transformă o baie obișnuită într-o experiență de spa luxoasă. De exemplu, lavanda este recunoscută pentru proprietățile sale relaxante, iar eucaliptul poate ajuta la clarificarea minții.

Atât masajul cât și o sesiune la spa sau câteva minute petrecute într-o saună își vor dovedi rapid efectele benefice. Cum timpul este atât de prețios și nu vrei să-l (mai) pierzi în trafic, poți comanda online saune uscate pentru acasă și oricând simți nevoia de relaxare sau deconectare o poți face rapid.

Mai mult timp pentru hobby-urile tale

Găsirea unui hobby sau a unei activități care să te relaxeze are nenumărate efecte terapeutice. Gradinaritul, de exemplu, îți oferă satisfacția de a observa creșterea plantelor, dar are și un efect calmant, apropiindu-te de natură. Asta implică atât activitate fizică moderată, care stimulează eliberarea de endorfine, cât și o concentrare atentă, asemănătoare cu meditația, care reduce gândurile anxioase.

Pictura și desenul sunt alte hobby-uri cu efecte terapeutice. Aceste activități creative îți permit să-ți exprimi emoțiile și gândurile într-un mod non-verbal, oferindu-ți un refugiu de la stresul zilnic. În plus, concentrarea necesară în timpul picturii sau desenului poate induce o stare meditativă, contribuind la relaxare și liniște.

Cititul este, de asemenea, o modalitate excelentă de a te relaxa. O carte bună te transportă într-un alt univers, de la care să te deconectezi de la problemele zilnice. Lectura înainte de culcare poate fi o rutină eficientă de relaxare, pregătindu-ți mintea pentru un somn odihnitor.

Stresul, bate-l vina! Descoperă 3 metode de relaxare eficiente, pe care le poți pune în aplicare în confortul propriului cămin

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/full-shot-woman-reading-bed_14411982.htm#fromView=search&page=1&position=21&uuid=8ac71497-acd3-4623-88ba-e94522b9cc4f

Articole similare