Educație

Strănepotul lui Cuza, vot moral pentru ca Liceul Tehnic să poarte numele domnitorului

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită în avans la Buzău de Liceul Tehnic

A fost un regal ce a amintit de 24 ianuarie 1859, data de la care românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică a celor două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, prima etapă în crearea statului unitar român modern. Evenimentul a avut loc în prezența mai multor invitați: Bogdan Cuza, strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, comandorul Marius Nicoară, profesorii Constantin Coman și Doru Brătulescu, inspector istorie, profesoara Ana Preda Tudor și strănepoata  lui Alexandru Marghiloman, Irina  Vlăduca Marghiloman, și a avut darul de a valida cel puțin moral demersul inedit al unității de învățământ buzoiene, început în toamna anului trecut,  de a purta numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Spunem inedit, pentru că propunerile pentru denumirea liceului au fost supuse votului buzoienilor, lucru care nu s-a mai întâmplat în nicio școală din țară. Și buzoienii au votat în proporție de peste 90 la sută ca numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza să fie dat Liceului Tehnic Buzău.

Este un eveniment care a adus istoria în actualitate, lucru pe care l-a subliniat și primarul Constantin Toma în cuvântul său: „Așa am reconstituit un moment de istorie. Avem în Buzău în acest moment Liceul <Alexandru Marghiloman> și vom  avea Liceul <Alexandru Ioan Cuza>; Marghiloman și Cuza <s-au întors> aici, la Buzău”.

Propunerea privind denumirea de „Alexandru Ioan Cuza” a liceului a pornit de la directorul adjunct al Liceului, Robert Harabagiu, dar ea a fost votată de buzoieni. „Noi am spus că suntem un liceu al comunității locale și comunitatea locală trebuie să facă cel mai important lucru pentru noi, și anume să dea numele liceului. Această denumire a fost printre propunerile mele și a fost bine argumentată prin prisma relației speciale pe care a avut-o domnitorul cu Buzăul. A poposit de două ori în Buzău. Putem spune că Unirea a fost sărbătorită la Buzău”, spune Harabagiu.

Evenimentul de vineri a însemnat un vot moral favorabil pentru redenumirea liceului cu numele domnitorului la care a consimțit chiar strănepotul acestuia. Prezența sa la Buzău la un astfel de eveniment în care o școală își dorește să îi fie atribuit numele  domnitorului constituie o premieră și pentru strănepotul lui Cuza. El a fost informat cu privire la această dorință a buzoienilor chiar din toamnă, când li s-a supus votului comunității numele liceului. „În momentul în care am văzut că tot votul buzoienilor se orientează spre alegerea domnitorului, pentru că era evidentă tendința, l-am căutat pe Internet și am cerut acceptul domnului Bogdan Cuza pentru a purta această  denumire. Nouă ni s-a părut corect să nu luăm numele unui domnitor fără să vorbim cu cineva din  familie. La rândul său, Bogdan Cuza a căutat pe Internet referințe despre liceul buzoian și când a auzit că la noi de fapt învățământul tehnic profesional dual îl punem în centrul atenției și că am ajuns în situația în care am organizat probă suplimentară de admitere la învățământul dual, iar  elevii respinși la profesională au fost repartizați la liceu, a zis că este vorba de un liceu special și că merită să fie alături de noi”, relatează directorul Harabagiu discuția cu Bogdan Cuza. Aprecierea față de liceul buzoian și de performanțele acestuia și-a exprimat-o și sub forma acceptului în avans pe care și l-a dat de a participa și la alte evenimente la care va fi invitat de conducerea lui. Și următorul popas la Buzău, pe care și l-a trecut în agendă este data de 9 septembrie când va avea loc deschiderea anului școlar 2024-2025, dată de la care, în mod normal Liceul Tehnic ar urma să poarte numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Procedura de atribuire a numelui este însă puțin mai complicată. „Actele sunt depuse la Primărie, la Consiliul Local. Urmează să se întrunească comisiile de specialitate ale Primăriei și ale Prefecturii care trebuie să dea un aviz; însă sunt convins că lucrurile vor demara. Avem timp pentru că ne vom numi Liceul Tehnologic <Alexandru Ioan Cuza> începând cu 1 septembrie 2024, legea prevede această precizare”, mai spune directorul Robert Harabagiu.

Bogdan Cuza: „Se vede că aici a fost o alegere de suflet”

Bogdan Cuza a fost emoționat, așa cum au fost cu toții de eveniment, de modul în care a fost pus la cale și cum s-a desfășurat. Acest lucru l-a făcut să spună în discursul său: „Se vede că aici a fost o alegere de suflet”.

Vineri, Liceul Tehnic a pus la cale un eveniment inedit pentru că a făcut o punte între istoria trecută și cea viitoare. Istoricii invitați au purtat discuția înspre ceea ce a însemnat domnia lui Alexandru Ioan Cuza și legătura acestuia cu Buzăul. Și cu această ocazie cu toții au fost de acord  că, atât timp cât în județele limitrofe, în Vrancea în Brăila, în Ialomița, chiar și în Prahova există o unitate de învățământ cu numele domnitorului, ar fi fost necesar ca și în Buzău să existe o astfel de școală.

Apoi au participat la dezvelirea unui portret al domnitorului realizat pe baza unei picturi din secolul XIX, dar adaptat de elevii Liceului Tehnic. „Au folosit inteligența artificială pentru refacerea acestui portret. Este ceva spectaculos. Am îmbinat tradiția cu ceea ce pune la dispoziție în acest moment ultima cercetare în domeniul inteligenței artificiale”, a subliniat directorul Harabagiu. La realizarea acestui lucru au pus umărul elevii de la  specializările din domeniul tehnologiei informației și al electronicii. „I-am pus la lucru și au regândit acest portret folosind inteligența artificială. Mai mult, elevii au realizat și medalii și bustul lui Alexandru Ioan Cuza la imprimanta 3D,  acest lucru fiind de fapt o inovație”, explică directorul adjunct Robert Harabagiu. A mai fost organizată și o expoziție din care nu a lipsit „ocaua lui Cuza”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker