Administrație

Starea de urgență pune ,,pe pauză” dosarul abuzurilor financiare de la Primăria Nehoiu

Unul dintre dosarele penale care a lovit crunt în Primăria Nehoiu a fost suspendat de la rejudecare din cauza stării de urgență. Soluționarea cauzei a fost suspendată de drept în baza Decretului 195/2020 al Președintelui României și art.VI din Hotărârea nr. 8/18.03.2020 a Colegiului de Conducere al Curții de Apel Ploiești. De mai bine de un an, după ce la Curtea de Apel Ploiești a fost decisă rejudecarea cauzei, dosarul în care fostul primar de la Nehoiu, Florentin Lungu a fost condamnat în primă instanță la patru ani de închisoare cu executare pentru mai multe fapte ce vizează gestionarea deficitară a fondurilor din bugetul local al orașului, a pri­mit amânare după amânare și nu este exclus ca în curând să se invoce prescrierea faptelor.

În 2016, odată cu Florentin Lungu a fost deferit justiției viceprimarul cu atribuții de primar atunci, acum primar ales la alegerile din 2016, Ionuț Milea, pentru abuz în serviciu, socrul acestuia, Vasile Șușu, secretar al orașului la acel moment, Genovel Vasile Oancea, administratorul Prodfor SRL, firma lui Florentin Lungu, pentru complicitate la abuz în serviciu, dar și funcționari importanți din Primăria Nehoiu. Este vorba despre contabila șefă Elena Buta, pentru abuz în serviciu (două fapte) și obținerea ilegală de fonduri, Valentin Stoichiță, funcționar pu­blic, Liviu Fieraru, inspector al Biroului Urbanism din cadrul Primăriei Nehoiu, pentru abuz în serviciu și fals intelectual, și jurista primăriei la data faptelor, Mieluzina Frățilă, de asemenea, pentru abuz în serviciu și fals intelectual.

În urma cercetării judecătorești la Tribunalul Buzău, Florentin Lungu a fost condamnat la 3 ani închisoare și 3 ani interzicerea exercitării drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective ­pu­blice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a fi primar pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, la trei ani închisoare și trei ani inter­zicerea exercitării drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a fi primar pentru comiterea infracțiunii de obținere ilegală de fonduri, la 1 an închisoare pentru sustragere de înscrisuri, fiind achitat pentru infracțiunea de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, întrucât fapta nu mai e prevăzută de legea penală; de asemenea a încetat procesul penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, în acest caz intervenind pres­cripția răspunderii penale. În total, Lungu a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare.

Elena Buta a fost condamnată la 3 ani și 4 luni închisoare pe un termen de supraveghere de 5 ani și 4 luni, cu interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu și obținere ilegală de fonduri.

Primarul orașului Nehoiu, Ionuț Milea, a fost condamnat însă la plata unei amenzi penale de 10.000 lei pentru comiterea infracțiunii de neglijență în serviciu. În schimb, socrul lui Milea, Vasile Șușu, a primit pentru abuz în serviciu o condamnare de 3 ani închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 5 ani care se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii. Liviu Fieraru a fost condamnat pentru abuz în serviciu și fals intelectual la 3 ani închisoare pe un termen de supraveghere de 5 ani, precum și interzicerea unor drepturi.Valentin ­Stoi­chiță a primit, de asemenea, o sentință de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 5 ani, pentru abuz în serviciu și fals intelectual.

Aceeași sentință a fost pronunțată și în cazul Meluzinei Frățilă și pentru Genovel Oancea. Instanța a luat act că Unitatea Administrativ Teritorială Nehoiu nu s-a constituit parte civilă, însă s-a dispus confiscarea sumei de 84.421,50 lei de la Florentin Lungu și a sumei de 23.848,15 lei de la Genovel Oancea.

De asemenea, s-a dispus menținerea sechestrului asigurător dispus asupra unei suprafețe de 204.492 m.p. pădure de la Siriu, aparținând lui Florentin Lungu și asupra terenului în suprafață de 800 m.p. arabil, situat în intravilanul orașu­lui Pătârlagele, aparținând lui Genovel Oancea. Instanța a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra bunurilor viitoare ale celor doi inculpați până la concurența sumelor confiscate, măsură care nu își va produce însă efectele dacă sumele confiscate vor fi acoperite din valorificarea bunurilor asupra cărora s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii. A fost dispusă ridicarea măsurii sechestrului asigurator pentru ceilalți inculpați.

De la Policlinica veche li se trage

Totul a plecat de la cercetările făcute de procurori în dosarul de conflict de interese în care Florentin Lungu a fost condamnat cu suspendare, acuzat fiind că a dispus plata prioritară a sumei de 273.735 lei către S.C. „Prodfor” S.R.L., societate al cărei asociat unic era, în baza unui contract de achiziție publică de lucrări încheiat cu Primăria Orașului Nehoiu în anul 2008, constând în efectuarea de lucrări de reparații la Policlinica orășenească. Atât de mult i-a păsat primarului de vigilența oamenilor legii, încât nici măcar nu s-a sinchisit să renunțe la  calitatea de asociat unic al societății beneficiare de bani publici. Mai mult decât atât, Lungu a semnat, cu bună știință, acordurile încheiate pentru stingerea obligațiilor de plată ale S.C. „Prodfor” S.R.L.

Nehoiu la bugetul de stat, acorduri înregistrate la primărie și semnate de către administratorul societății. Însă, primarul Lungu s-a întins mai mult decât îi era plapuma, solicitând Ministerului de Finanțe un împrumut, cu toate că factura emisă de firma sa pentru acoperirea unor lucrări nu reprezenta o datorie certă. Astfel, Lungu și-a plătit aproape 200.000 de lei, lucru care i-a făcut pe procurori să înceapă urmărirea penală împotriva lui.

„În legătură cu primul contract de achiziție publică s-a reținut că primarul Lungu Florentin a dispus în mod nelegal plata facturii în valoare de 273.735 lei, fără efectuarea unei recepții corespunzătoare și fără ca litigiul civil dintre Primăria Nehoiu și executantul lucrării să fi fost soluționat de Tribunalul Buzău, cu consecința prejudicierii bugetului public al primăriei și al obținerii unui folos necuvenit pentru firma la care are calitatea de asociat unic. De asemenea, împreună cu un alt funcționar public, respectiv Buta Elena, inculpatul Lungu Florentin a prezentat în înscrisurile întocmite date false și inexacte cu privire la situația unui arierat constând în factura fiscală menționată mai sus pentru aprobarea unui împrumut de la Ministerul Finanțelor, în scopul stingerii datoriei către aceeași firmă“, se preciza într-un comunicat de presă remis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.

Este al doilea dosar penal al fostului primar de la Nehoiu care trebuie rejudecat de instanța de fond după ce în 2017, Curtea de Apel Ploiești a retrimis la Judecătoria Pătârlegele cauza în care Lungu a fost condamnat la 10 ani, 3 luni și 20 de zile închisoare, pentru nouă capete de acuzare în legătură cu alunecarea de teren de la Lunca Mare, consecință a unor acte pe lângă lege ale fostului primar de la Nehoiu.

A sustras acte care-i dovedeau conflictul de interese

Mai mult, în decembrie 2012, Florentin Lungu, în calitate de primar al orașului Nehoiu, a semnat personal un contract încheiat între Primăria Orașului Nehoiu și o societate comercială reprezentată de Elena Iulica Burlacu,  în  calitate de administrator, având ca obiect executarea, finalizarea și întreținerea unei lucrări de reabilitare a Policlinicii orășenești, în valoare totală de 72.550  lei. Firma este SC Transervcons Andi SRL Nehoiu. Cu ocazia cercetărilor efectuate, s-a stabilit că administratorul firmei figura și ca angajat, încă din anul 2010, la societatea comercială la care Lungu era asociat unic. Prin atribuirea contractului sus-menționat, „inculpatul a creat astfel un folos material pentru B.E.I. (n.r, Elena Iulica Burlacu), persoană cu care se aflase în raporturi de muncă în ultimii 5 ani”, spun procurorii. Banii, mai spun procurorii, ar fi ajuns însă tot la Florentin Lungu. Iar Curtea de Conturi a descoperit prin ce mijloace au ajuns banii la Lungu, care, deși era cercetat de procurori în acea perioadă, nu s-a sfiit să facă plăți către firma respectivă, care lucra, de fapt, cu utilajele care îi aparțineau fostului primar, potrivit raportului Camerei de Conturi Buzău.

Ca și când ilegalitățile nu ar fi fost destule, Florentin Lungu ar fi sustras din evidențele primăriei două documente originale, legate de două dintre contractele ce au făcut obiectul cercetărilor, în scopul evitării tragerii la răspundere penală pentru fapta de conflict de interese, spun procurorii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker