vineri, 16 aprilie 2021

Spitalul Județean de Urgență, fără locuri la Terapie Intensivă

Valul trei al pandemiei de Covid-19 aduce tot mai multe cazuri, motiv pentru care Spitalul Județean este tot mai aglomerat. În această perioadă, pacienții vin cu o formă medie spre gravă, lucru care determină ocuparea locurilor la Terapie Intensivă. Persoanele care sunt confirmate cu Covid-19 au o stare destul de gravă și au nevoie de ajutor pentru a respira, cei mai mulți cu mască de oxigen, dar sunt și cazuri în care pacienții sunt intubați.

La Buzău situația este critică în privința paturilor de la Terapie Intensivă. După ce premierul Florin Cîțu a cerut suplimentarea acestora, numărul de locuri de la ATI a fost suplimentat și la Buzău. Astfel, de la 12 paturi pe care le avea inițial, Spitalul de Urgență din Buzău dispune în prezent de 14, destinate exclusiv pacienților cu Covid-19, pe care, în prezent, le are ocupate.

„În acest moment, secția ATI a Spitalului Județean deține 14 locuri pentru pacienții confirmați cu Covid-19. A fost suplimentat numărul de locuri cu încă două, dar toate cele 14 locuri sunt ocupate. Dintre cei 14 pacienți internați, doi sunt intubați și 12 sunt pe mască de oxigen. Ne confruntăm cu o creștere a numărului de cazuri. În această perioadă sunt cazuri medii spre grave”, a declarat Adriana Bunilă, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Buzău.

În prezent, spitalul dispune de 40 de paturi pentru Terapie Intensivă, dintre care 14 sunt destinate doar tratării pacienților cu Covid-19. În secție sunt  șase medici, care tratează atât pacienții Covid, cât și cei non-Covid. Presiunea de pe umerii medicilor este din ce în ce mai mare, iar suplimentarea personalului reprezintă o necesitate în acest moment.

La Râmnicu Sărat nu s-a luat în calcul suplimentarea paturilor de la ATI, deoarece acolo este un singur medic care, de un an de zile, luptă pentru a salva câți mai mulți pacienți, conform celor relatate de sănătateabuzoiana.ro.

În ultima perioadă, Buzăul a înregistrat o creștere a numărului de persoane infectate cu noul Coronavirus. Ultima raportare, de miercuri dimineață, arăta un număr de 72 de persoane confirmate cu Sars-Cov-2 în ultimele 24 de ore. Potrivit Instituției Prefectului, de la începutul pandemiei, la Buzău au fost confirmate pozitiv 10.433 de persoane, dintre care 9.549 au fost vindecate și în cazul a 283 de persoane a survenit decesul.

Nici la nivel național lucrurile nu stau mai bine. Premierul Florin Cîțu a cerut ca suplimentarea paturilor ATI să ajungă la 1.600 în toată țara. Acest lucru este în discuție momentan, mai ales că trecem printr-o criză de medici atât la nivel național, cât și local. De asemenea, Ministerul Sănătății ia în calcul să suplimenteze în continuare paturile de la ATI. „Au fost videoconferințe permanente între Ministerul Sănătății și colegii din țară, la care am participat și noi, pentru creșterea capacității. La momentul în care s-a făcut ultima analiză, acum 10-12 zile, erau 1.408 paturi. Acum acest număr crește. Vom veni cu încă o actualizare după ce știm că au fost operaționalizate. De la intenția de a crește, până este operaționalizat patul sunt câteva zile. Noi aducem personal suplimentar, aducem rezidenți de terapie intensivă și automat, când este actualizat, venim și spunem că s-a actualizat numărul paturilor”, a spus secretarul de stat Raed Arafat. La rândul său, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, spune că lipsa medicilor este cea mai gravă problemă: „Ne îndreptăm către această sumă de 1.600 de paturi, dar (…) avem limitări cu privire la resursa umană, nu este ceva ce să putem schimba de azi pe mâine, oamenii sunt obosiți, în spitale avem nevoie de o gură de aer”.

loading...