Sănătate

Spitalul Județean de Urgență Buzău, suprasolicitat de pacienții cu Covid 19

• Secția Anestezie și Terapia Intensivă este plină tot timpul

Flux continuu, internări și externări de pacienți cu Covid  19 la Spitalul Județean de Urgență Buzău. Acesta, ca multe alte spitale din țară, este suprasolicitat în acest moment în ceea ce privește bolnavii cu Covid 19.

Miercuri erau ocupate toate cele patru paturi pe secția Anestezie și Terapia Intensivă (ATI). În afară de acești bolnavi din ATI, conducerea spitalului, împreună cu medicii specialiști, au fost nevoiți să amenajeze spații pentru a trata bolnavii în stare gravă care nu pot respira fără mască de oxigen sau ventilator.

În unitatea medicală județeană a fost creat un spațiu tampon la ATI, denumit izolatorul de pe ATI, unde miercuri se mai aflau alți șapte pacienți cu suspiciune înaltă de Covid-19  având în vedere simptomatologia pe care o prezentau.

„Situația este destul de dificilă. Sectorul ATI este plin, adică avem patru paturi și patru pacienți, iar la secțiile exterioare avem 54 de locuri, iar la ora 12 aveam 56 de pacienți” spune managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian, care men­ționează și situația din ATI din urmă cu două zile, când   aici  erau cinci  pacienți internați, de asemenea, peste capacitate.

Pe de altă parte,  o parte din pacienți de la Infecțioase și TBC, prezintă complicații, și forme medii. Cum formele de boală medii sau grave sunt din ce în ce mai pre­zente, unii pot avea ne­voie de îngrijiri la Terapie Intensivă și s-ar putea ajunge la suplimentarea paturilor de la ATI.

Spații tampon pentru persoanele suspecte de Covid 19

În spital au fost create însă mai multe spații tampon.

„Avem spații tampon pe lângă corturile unde se face triaj. Avem, de asemenea, spații tampon în interiorul spitalului pentru cei cu afecțiuni mai grave, suspecți; avem sectoare tampon la nivel chirurgical, la etajul II, avem fosta secție de Chirurgie Plastică transformată în  sector tampon suspecți,  unde sunt uneori pozitivii care depășesc paturile de ATI și mai avem la etajul IV cu 12 paturi pentru pacienți suspecți de Covid 19, pentru non-chirurgicală”, explică managerul Claudiu Damian soluțiile identificate pentru a putea veni în sprijinul tuturor pacienților cu Covid care se adresează unității medicale.

Dacă la Buzău  numărul pacienților îl depășește pe cel al locurilor disponibile, la spitalul desemnat Covid din Râmnicu Sărat nu are cine să îngrijească bolnavii în permanență, aici fiind  angajat un singur medic ATI. Practic, numărul pacienților cu Covid 19 internați la Spitalul Județean a ajuns să-l depășească pe cel din Spitalul Râmnicu Sărat desemnat spital Covid, care zilele trecute avea 42 de pacienți, dintre care 6 pacienți pe Secția ATI, secție care la Râmnic are 15 paturi și 6 ventilatoare.

Marți, 6 octombrie, la Spitalul Județean Buzău erau internate 63 de persoane cu Covid 19, iar o  zi mai târziu, din cele 44 persoane confirmate cu Covid 19 de către DSP Buzău, 20 s-au prezentat la Unitatea Primiri Urgențe a aceleiași unități medicale.

De la începutul pandemiei și până în prezent, 2.940 de buzoieni au fost confirmați de Direcția de Sănătate Publică Buzău cu Covid 19.

Articole similare