Sănătate

Spitalul Județean de Urgență Buzău, proiect inedit cu medici neurochirurgi din Turcia

Mai mulți medici de la Spitalul Universitar Gazi din Ankara au fost prezenţi, marți, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, pentru a-şi oferi disponibilitatea în vederea colaborării cu această unitate pentru dezvoltarea unui compartiment de neurochirurgie. SJU Buzău este implicat, alături de spitalele din Argeş şi Giurgiu, într-un proiect medical prin care se pun bazele unei colaborări româno-turce în domeniul neurochirurgiei.

„Excelență în neurochirurgie cu program de studii științifice și cercetare în domeniu – Cooperare România-Turcia-Marea Britanie”, este denumirea unui proiect, inițiat la începutul acestui an, de către Academia de Științe Medicale din România. Este un demers ce aparține lui Ștefan Giurcă, președintele Asociației Române din Țara Galilor. Scopul acestui proiect este de a facilita orientarea şi formarea specialiştilor în neurochirurgie, şi, totodată, de a oferi pacienţilor intervenţii chirurgicale la cele mai înalte standarde. De asemenea, proiectul prevede și dotarea cu echipament de ultimă generație a unor unități spitalicești din Buzău, Pitești și Giurgiu, în scopul efectuării de intervenții chirurgicale complexe de neurochirurgie și lansarea, la Academia Română de Științe Medicale, la propunerea părții turce, a unui program de studiu de cercetare româno-turc în domeniul neurochirurgiei.

„Se vor materializa primele intervenții româno-turce la Buzău, Giurgiu și Argeș, dar în afară de asta există și un program de formare a asistentelor, astfel încât în momentul în care  Spitalul Județean de Urgență Buzău va fi pregătit să aibă o secție de neurochirurgie, personalul medical să fie pregătit”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județan Buzău. La Buzău, de la începutul anului, există o colaborare cu un medic neurochirug din București și au mai fost făcute demersuri pentru a aduce alți doi medici de la Spitalul Universitar din București, dar, din păcate, posturile sunt blocate din cauza ordonanței care nu mai permite angajările la stat. „Am luat toate avizele necesare de la Ministerul Sănătății pentru a deschide acest compartiment în cadrul Secției de Chirurgie Generală și, în momentul în care se vor putea face angajări, cele două doamne doctor vor veni și vor lucra în compartimentul de neurochirurgie. Foarte important de menționat este că încercăm să creăm o colaborare între cele trei spitale (Buzău, Giurgiu și Pitești) ca atunci când noi avem nevoie de ajutor să putem solicita un ajutor și un transport mai rapid al pacienților, dacă ei au nevoie de ajutor să poată apela la noi (pe această specializare, n.r.). Este nevoie de un chirurg (la SJU Buzău, n.r.). În momentul de față există acest Drum European (DN2-E85, n.r.) care este plin de accidente rutiere, pe lângă asta există și o populație foarte îmbătrânită și suferă frecvent accidente vasculare hemoragice. La unii se poate interveni chirugical. Este important să avem acele ore în care se poate interveni”, a declarat Ștefania Manolescu, medic chirurg SJU Buzău.

Doctorul Cemil Duran Berker, din partea delegaţiei turce, a declarat că este încântat de această colaborare şi că partea turcă va contribui la specializarea unor cadre medicale de la Spitalul Judeţean Buzău, dar şi de  spitalele din Pitești și Giurgiu. „Noi, medicii neurochirurgi din Turcia am ajuns la un nivel  medical și vrem să ajutăm și populația din România, să avem medici din România în Turcia și noi, ulterior, să venim în România să ajutăm medicii din România cu experiența noastră”, a declarat dr. Cemil Duran Berker.

Proiectul este, în momentul de față în implementare, a mai transmis președintele CJ Buzău. „Vom avea colaborări de pregătire a cadrelor, a medicilor, pentru a putea rezolva această problemă. În luna octombrie ar urma să se culeagă primele roade din această activitate. De la noi, cadrele medicale vor merge la Spitalul Clinic de Urgență «Bagdasar Arseni», acolo unde oamenii se vor putea pregăti pentru intervențiile care vor avea loc în luna octombrie. În primă fază, de la Buzău vor pleca două asistente la Spitalul «Bagdasar Arseni”» din București, iar ulterior, timp o săptămână vor merge la Ankara. Echipa chirurgicală va fi alcătuită din cele două doamne doctor de la Spitalul Universitar București, atunci când va exista posibilitatea de a fi aduse la Buzău”, a spus Neagu.

„Înainte de pandemie mi-am dorit ca Spitalul Județean de Urgență Buzău să dețină un Compartiment de Neurochirurgie, acest lucru s-a datorat numărului mare al pacienților care au nevoie de servicii de neurochirurgie. Iată că acum, prin acest proiect putem spune că ne apropiem cu pași repezi de concretizarea lui, dat fiind faptul că am obținut avizul de funcționare de la Ministerul Sănătății pentru înființarea acestuia. Doresc să mulțumesc autorităților statului român, statului turc și autorităților britanice pentru că a inclus Spitalul Județean de Urgență Buzău în acest proiect care are ca scop înființarea Compartimentului de Neurochirurgie la S.J.U. Buzău, cu achiziția echipamentelor medicale necesare și instalarea acestora, precum și organizarea instruirii personalului medical din cadrul unității noastre. De asemenea, doresc să mulțumesc domnului președinte Petre Emanoil Neagu pentru că de fiecare dată a fost alaturi de noi și ne-a sprijinit în toate demersurile pe care le-am propus pentru ca buzoienii să poată benefica de cele mai înalte standarde în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale”, a declarat Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău.

Concretizarea acestui proiect prezintă următoarele beneficii: acces la proceduri și tratamente neurochirurgicale de ultimă generație; schimb periodic de experiență de specialitate în domeniu dintre unitățile medicale deja selectate și cu alte unități medicale care vor adera la acest proiect ulterior; dezvoltarea platformei medicale (monitorizare, digitalizare și perfecționare a fiecărei unități medicale); promovarea la nivel academic în România a tehnicilor medicale de ultimă generație.

După ce au participat la o conferință de presă care a avut loc la sediul Consiliului Județean, medicii turci au efectuat o vizită la Spitalul Județean. Gazdă a fost dr. Ștefania Manolescu, medic chirurg, împreună cu medicul de origine turcă Merve Oruç, șeful Secției Dermato-Venerice, cea care a ajutat la traducere. Oaspeții turci au vizitat secțiile Neurologie, Chirurgie Generală, Bloc Operator, ATI, Radiologie și aparatură medicală  (CT, RMN). Împreună cu medicii șefi de secție, s-a făcut o scurtă prezentare a secțiilor și le-au fost arătate dotările care s-au făcut, în ultimii ani, în infrastructură și aparatură medicală.

La finalul vizitei, medicii specialiști turci s-au arătat încântați de investițiile care au fost făcute în cadrul unității din Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker