Politic

Spirite încinse şi în USR-PLUS înaintea congresului. Ungureanu îl acuză pe Dacian Cioloş că a umplut partidul de securişti

Cu doar trei zile înaintea congresului USR-PLUS, spiritele din interior par că se încing, după ce, într-o intervenţie la Antena 3, deputatul de Buzău Emanuel Ungureanu l-a acuzat pe Dacian Cioloş că ar fi adus în partid „foarte mulţi” securişti.

În contextul în care, zilele trecute, Dan Barna şi Dacian Cioloş au avut o dispută internă, după ce primul a spus despre fondatorul PLUS că este „omul sistemului”, deputatul Emanuel Ungureanu l-a acuzat pe Cioloş că, după fuziunea dintre cele două partide, ar fi adus în alianţă „foarte mulţi” oameni din serviciile secrete: „Deci din serviciile secrete domnul Dacian Cioloş a adus în PLUS foarte mulţi oameni. Erau în PLUS. Noi când am fuzionat, o condiţie a USR-ului a fost să nu avem în rândul membrilor oameni din fostele servicii sau actuale, care vin tot din cele vechi. La fiecare filială am găsit câţiva. Până i-am dat afară a fost un pic de scandal”, a relatat deputatul într-o intervenţie la Antena 3. Cu toate astea, Ungureanu nu a prezentat dovezi sau exemple concrete.

La începutul lunii iulie, presa a scris despre cazul lui Lucian Mate, fost ofiţer SRI, care fusese ales în Biroul Local al filialei USR-PLUS Cluj-Napoca. Acesta explica atunci că a fost transparent cu cei din partid pe subiectul acesta şi spunea că este „mândru că am lucrat în SRI”. Mate a lucrat timp de şapte ani în SRI, între 2009 şi 2016, şi s-a înscris în PLUS încă de la început. Întrebat despre suspiciunile din spaţiul public cu privire la infiltrarea de agenţi acoperiţi ai SRI în partidele politice, fostul ofiţer a explicat că „este posibil”. Două luni mai târziu acesta avea să demisioneze din USR-PLUS.

Atacul lui Ungureanu vine şi în contextul tensiunilor apărute între Dan Barna şi Dacian Cioloş, după ce primul a spus despre contracandidatul său la şefia USR-PLUS că este „omul sistemului”. Reacţia lui Cioloş nu a întârziat să apară, iar pe un grup intern acesta a lansat o serie de acuzaţii la adresa modului în care se desfăşoară turul al doilea al alegerilor interne. Totodată, europarlamentarul a subliniat că eticheta de „om al sistemului” i-a fost atribuită în trecut şi de PSD sau  de PNL. „Dan m-a definit azi <om al sistemului>. O etichetă pe care mi-au pus-o pesediştii, peneliştii sau oficii de propagandă ale lor de-a lungul timpului. Nu înţeleg cum a acceptat să îl numesc eu, om al sistemului, secretar de stat în 2016. Sau pe Cristi Ghinea ministru, pe Cătălin Drulă consilier de stat şi aşa mai departe. Au făcut atunci pact cu un om al sistemului?”, a ripostat Cioloş.

Articole similare