marți, 11 august 2020

Șoferi profesioniști lăsați fără obiectul muncii la o razie a polițiștilor

Polițiștii au continuat verificările cu privire la respectarea legalității transportului public de marfă și persoane, în vederea reducerii victimizării din accidente rutiere prin combaterea încălcării normelor legale privind circulația pe drumurile publice de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului rutier public de persoane și mărfuri.

Miercuri au fost controlate peste 300 de autovehicule (105 efectuau transport public de marfă și 57 transport public de persoane) și au fost aplicate 72 de sancțiuni contra­venționale.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 5 sancțiuni pentru nerespectarea H.G.69/2012 privind condițiile care trebuie îndeplinite pentru exercitarea ocupației de operator de transport rutier, 7 la O.G.37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto, una la H.G.1373/2008 privind reglementarea furnizării și transportului rutier de bunuri divizibile pe drumurile publice din România, în restul situațiilor fiind vorba de încălcări ale O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Polițiștii au depistat pe șoseaua Constanței din municipiul Buzău un șofer prahovean de 25 de ani, care transporta marfă cu un ansamblu de vehicule și în cazul căruia au fost identificate nereguli privind fun­cționarea tahografului. Prahoveanul a fost sancționat contravențional și s-a dispus imobilizarea până la îndeplinirea condițiilor de legalitate.

Printre cei sancționați contravențional s-a numărat și un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Mărăcineni, care efectua transport marfă. La verificările efectuate, polițiștii au constatat că autovehiculul avea termenul de valabilitate al inspecției tehnice periodice expirat. șoferul a fost sancționat contravențional, totodată fiindu-i reținut certificatul de înmatriculare.

Un alt șofer, în vârstă de 62 de ani, din țintești a fost depistat de polițiști în timp ce efectua un transport de marfă, fără a deține atestat valabil.

De asemenea, în urma controalelor efectuate la transportatorii de persoane, polițiștii au sancționat contravențional un șofer care efectua transport public de persoane, fără a avea afișat în interiorul autovehiculului, la loc vizibil, tariful cu prețurile pentru fiecare călătorie, respectiv afișul cu privire la obligativitatea pasagerilor de a purta centura de siguranță pe timpul călătoriei.

Acțiunea s-a desfășurat în conformitate cu planul de operațiuni al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (TISPOL) pentru anul 2020, iar activitățile pe această linie vor continua.

 A fi șofer de profesie este presupune un grad ridicat de risc și devine cu atât mai greu  dacă lucrați pe autovehicule destinate transportului. Oboseala și stresul isși spun cuvântul, iar într-o secundă de neatenție se poate întâmpla o adevărată catastrofă.

De aceea, pentru a preveni accidentele, fiecare șofer trebuie să respecte regulile de circulație, să respecte timpii de odihnă, să fie foarte atenți, chiar și în momentul în care doresc să parcheze, acest lucru fiind obligatoriu să se întâmple doar în parcările special amenajate, nu pe marginea drumurilor.

Întrucât nimic nu este mai important decat siguranța rutieră, pentru ca șoferul, dar și încărcătura să ajungă în siguranță la destinație, autovehiculul trebuie să fie echipat și cu elementele pentru siguranța circulației, prevăzute în legislație.

Nu uitați de regula nescrisă a circulației, cel puternic trebuie să îl protejeze pe cel vulnerabil, așa că faceți tot posibilul să preveniți producerea unor evenimente rutiere. Dacă observați că un șofer de autoturism s-a angajat într-o depășire nu tocmai inspirată, permiteți-i să revină de îndată pe bandă, pentru a evita producerea unuiaccident de circulație cu repercusiuni grave!”, transmite Biroul de Presă al IPJ Buzău.

 

loading...
error: Content is protected !!