Politic

Social-democrații susțin că vor să pună în practică rezultatele consultării populare din 26 mai / Ciolacu: „Vom avea un proiect de revizuire a Constituției privind referendumul”

Președintele Camerei ­De­putaților, Marcel Ciolacu, a anunțat luni, la începutul ședinței Biroului Permanent, că urmează să fie elaborat un proiect de revizuire a Constituției pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului.

În ședința respectivă, deputatul USR Silviu Dehelean a ridicat problema urgentării întocmirii unui raport la Comisia juridică privind inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”: „Săptămâna trecută am decis să trimitem o scrisoare către Comisia juridică pentru adoptarea unui raport pe proiectul referitor la inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției și am vrut să mă asigur că se va face acest lucru”, a spus Dehelean.

„Cred că astăzi vom avea un proiect de revizuire a Constituției pe tema referendumului”, a afirmat Ciolacu. El a precizat, după ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților, că „a fost un referendum și oamenii au hotărât ceva”. „Noi o să venim cu un proiect de lege de revizuire a Constituției, un proiect al PSD”, a adăugat președintele Camerei Deputaților.

Marcel Ciolacu a prezidat luni, pentru prima dată, ședința Biroului permanent, în calitate de președinte al Camerei Deputaților. „Sperăm să avem o colaborare cât mai strânsă. Parlamentul României este un for eminamente politic, declarațiile este normal să fie politice, dar asta nu înseamnă că nu putem să găsim împreună și cu Comitetul liderilor un mod eficient de a conlucra. În cursul zilei de duminică mi-am permis să sun toți liderii de grup, de la toate formațiunile politice, și doresc în aceste zile să discutăm aceste probleme”, a afirmat Ciolacu.

Referendumul pe justiție inițiat de președintele României Klaus Iohannis, care a avut loc pe 26 mai, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare, a fost validat. Astfel, 81% dintre românii au răspuns cu ,,DA” la cele două întrebări ale președintelui pe tema justiției. Prezența la re­fe­rendum a fost de 41,28%, în condițiile în care legea prevede un prag de validare de 30%.

Cum poate fi aplicat rezultatul referendumului

Spre deosebire de referendumul al cărui rezultat pozitiv are efecte obligatorii directe – refe­rendumul de modificare a Constituției -, referendumul „consultativ”, precum cel convocat de Președintele României, are efecte obligatorii indirecte. Fiind o expresie a suveranității populare în aceeași măsură precum voința Parlamentului, adoptarea de acte normative – de exemplu, legi și Ordonanțe de Urgență ale Guvernului – devine neconstituțională dacă acestea contravin rezultatelor unui astfel de refe­rendum validat. Concret, odată validat referendumul, va fi necesară o inițiativă de revizuire a Constituției pentru a extinde dreptul de a ataca la Curtea Constituțională Ordonanțele de Urgență ale Guvernului, deși Parlamentul nu este obligat să ia măsuri în acest sens. În schimb, conform opiniei Curții Constituționale, o inițiativă de amnistie sau grațiere care se încadrează în textul primei întrebări a referendumului, sau o ordonanță de urgență a guvernului în domeniile prevăzute de a doua întrebare, ar trebui să fie considerate neconstituționale.

În momentul în care s-a adoptat Constituția, autorii ei au avut de ales între multiple variante existente în sistemele de drept din lume: de la lipsa existenței instituției referendumului până la posibilitatea de a adopta legi prin referendum – de notorietate fiind cazul Elveției – sau de a dizolva Parlamentul în ipoteza în care poporul, prin ­re­ferendum, se află în poziție contrară Parlamentului cu privire la un subiect de importanță. În țara noastră s-a ales o variantă „de mijloc” cu privire la rolul și efectele referendumului, însă în niciun caz nu putem vorbi despre o lipsire de efecte.

Reamintim că premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că a a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre punerea în aplicare a rezultatelor referendumului pe justiție, iar ea este de părere că soluția o reprezintă o modificare legislativă făcută în Parlament: „Am avut o discuție la Palatul Cotroceni cu domnul Iohannis de nominalizarea miniștrilor, dar și de punerea în aplicare a rezultatelor referendumului de duminică (…) În următoarea perioadă vom avea o discuție în forurile statutare ale PSD, cu partenerii din ALDE, în urma cărora vom lua o decizie care să reflecte voința poporului exprimată la referendum. După părerea mea, soluția o reprezintă o modificare legislativă dezbătută și adoptată în Parlamentul României”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern de săptămâna trecută.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi: „Aș vrea să mai adaug un singur lucru în legătură de intențiile manifestate deja în spațiul pu­blic de către președintele Camerei Deputaților, conform căruia PSD urmează să elaboreze un proiect de revizuire a Constituției pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului. Președintele României consideră că pesediștii, oricât ar încerca să-și spele imaginea, nu mai pot păcăli pe nimeni că sunt bine intenționați și interesați în a respecta voința cetățenilor. Să fie oare o simplă coincidență că imediat după ce președintele Klaus Iohannis a chemat partidele la consultări la Cotroceni, PSD este foarte grăbit să defileze public cu această inițiativă de revizuire a Constituției?”, a spus aceasta luni.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker