Cultură

Șlefuitorii de cuvinte / Medalion literar – Mihaela Meravei

Puțini autori, după ce au debutat, au avut o ascensiune remarcabilă și o activitate literară intensă așa cum este cazul Mihaelei Meravei. Este poetă, prozatoare și autoare de recenzii de carte născută la data de 30 aprilie 1967, în Constanța. După ce a absolvit școala gimnazială și liceul în orașul natal, urmează cursurile Universității „Transilvania” Bra­șov, Facultatea de Știință și Ingineria Materialelor, Secția Materiale și Defectoscopie, pe care o absolvă în anul 2001.

Locuiește și activează în municipiul Constanța. Primele poezii le publică în revista „Tomis” la rubrica Cenaclului Ovidius. Ade­văratul debut autoarea îl consideră că s-a produs în anul 2012, luna aprilie, în Revista de Cultură și Artă Nomen Artis, când îi apare un grupaj de poezii. Editorial debutează în același an cu volumul de versuri „Viața pe verticală”. Din acel moment publică, în fiecare an, câte un volum: „Simțuri elementare” (2013, versuri), „Cu inima lipită de fereastră” (2014, versuri), „Duminica pă­pădiei” (2015, versuri), „Semantica luminii” (2016, versuri), „Cinci degete” (2017, antologie de autor) și „Anamneze poetice” (2018, cronici literare). Mihaela Meravei a mai apărut în câteva volume colective editate la Bacău, Mizil, Constanța, Târgu Jiu și Râmnicu Vâlcea. Are o prezență consistentă în numeroase reviste literare de prestigiu: ExPonto, Agora, InterArtes, Oglinda literară, LitArt, Boema, Vatra veche, Spații culturale, Litera 13, Armonii culturale, Sintagme literare, Plumb, Argeș ș.a.

Activitatea sa literară a fost răsplătită cu mai multe premii. Amintim doar: Mențiune la categoria poezie și Mențiune specială la cea de proză scurtă la Concursul internațional de poezie și proză „Sarpress” (2012), Premiul II la concursul de creație literară „Visul”, ediția a VII-a (2012), Premiul „George Ranetti” la poezie, ediția a VII-a (2013), Premiul „Arthur Porumboiu” pentru poezie, pentru volumul „Duminica păpădiei” (2015). Despre cărțile sale au scris, printre alții, Ovi­diu Dunăreanu, Sorin Roșca, Ion Roșioru,  Olga Duțu, Lucian Gruia, Liviu Comșia, Marius Chelaru, Nastasia Savim și Güner Akmolla.

Vom cita pe doi dintre recenzorii poetei. Ovidiu Dunăreanu: „Mihaela Me­ravei cultivă o poezie cu deschideri neomoderniste întreținută de elemente autoreferențiale; o poezie unitară cu un limbaj direct, limpede și profund”. Güner Akmolla: „Depășind barierele convenționale, poeta abordează tema atât de dragă liricii moderne, tema luminii constituită în cunoaștere și în uman, în iubire și sacralitate. Poeta este un suflet dăruit uma­nului, dar și zbuciumului etern-uman în fața ma­rilor praguri ale vieții: nașterea, copilăria, tine­rețea, maturitatea, bă­trânețea, întune­ricul din final”.

căutător de pepite

visez la bogății

prinse în colțuri de rai

tăcută cern nisipul

venit din amonte

în sita veche de când lumea

lucesc pietrele altor căutători

le memorez în mine

apoi mă cufund

în fluviul de lumină

să-mi regăsesc

cuvântul

apă vie

din nopți prea albe

să le pot dormi

mă mut în casa sufletului

unde

și-au lăsat amprenta

cuvinte fără timp

înflorite pe ram de rogvaiv

crescut în mine ca trup

din trupul poeziei

venind

din adânc

vindecătoare

apă vie

poezie

în camera inimii tale

m-am recunoscut

ca întreg al unei ființe vii

și nu doar umbră

demult uitată pe pământ

când mi s-au frânt aripile

m-ai prins în palme

din suflet ți-ai făcut culcuș

să-mi pot odihni neodihna

privire în privire

gând în gând

m-ai renăscut

în mine timpul bumerang

vine și pleacă tăvălug

peste suflet și trup

adună anii într-o traistă cu arginți

și-mi cochetează

privind peste umăr a mirare

eu încă scormonesc

pământul aspru

îl ud cu râvnă

din lut îmi modelez cuvânt

el se întoarce bumerang

în mine să-și lase amprenta

cerul meu din colosseum

mă adun din bucăți să fac față ispitei

mușc din talaz și vise-mi erup

prin craterul sufletului

unii nepricepând nimic

aplaudă

neosândiții se bucură

Doamne dacă Raiul s-a deschis pentru ei

eu în care Cer cu voia Ta

voi fi fiind?

aripile Anei

culorile sufletului meu

îți poartă numele

gândurile îmi sunt smerite

ca aripile Anei

desenează pe cupola timpului

chip de ctitor când

somnul mi-l zidești cu ochii

forma trupului

mi se unduiește de dorul arcușului

și pietrele-mi cântă

precum mierlele

curcubeu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker