Actualitate

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, proteste la Buzău

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), filiala Buzău, anunță că își va striga nemulțumirile legate de aplicarea abuzivă a legilor la sediile unor instituții buzoiene, săptămâna aceasta și cea viitoare. Pe 23 septembrie, membrii SCMD vor picheta sediul filialei județene a Partidului Social Democrat, pe 26 septembrie aceștia se vor afla în fața Prefecturii, iar pe 30 septembrie, acțiunea se va desfășura în fața filialei județene a Partidului Național Liberal.

Sindicatul acuză autoritățile de promisiuni deșarte când vine vorba de drepturile cadrelor militare disponibilizate, iar printre nemulțumirile reclamate de aceștia, cele mai multe se referă la legile referitoare la acordarea pensiilor. Conform Legii 233/2015, dreptul la pensii și asigurări sociale pentru militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare este garantat de stat și se exercită, în condițiile legii, prin sistemul pensiilor militare de stat și alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale.

De asemenea, aceștia mai cer și scoaterea rezerviștilor și a militarilor în retragere din sfera de competență a Ministerelor Muncii, Finanțelor Publice și a comisiilor de muncă parlamentare, deoarece nu au avut contract de muncă normată, ci de prestare a activității la ordin, au avut contribuții, inclusiv la pensii, direct la bugetul de stat, au fost și sunt plătiți din cota rezervată.

Totodată, membrii Sindicatului mai doresc și renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență, cu scoaterea pensiilor militare de stat definite drept „ocupaționale”, din procentul prevăzut, de 9,4 la sută din PIB, deoarece au alt statut juridic și altă sursă de finanțare. Aceștia mai cer și revizuirea OUG 130/2021, în sensul acordării sporului de 10 la sută tuturor pensionarilor, civili și militari și neimpunerea la plata CASS a rezerviștilor și militarilor în retragere (indiferent de anul trecerii în rezervă) care, prin legile-statut, au asigurată gratuitatea actului medical,  pentru ei și familiile lor, în policlinicile, spitalele și centrele de recuperare și tratament proprii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker