Actualitate

Sindicaliștii din penitenciare: Udrea va fi închisă în condiții mai bune decât ale bătrânilor din azile

Elena Udrea a fugit din țară la începutul lunii aprilie, după ce a fost condamnată la șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”. Fostul ministru al Turismului, buzoiancă la origine, nu a ajuns însă prea departe, fiind prinsă de polițiștii de frontieră din Bulgaria în timp ce încerca să treacă granița către Grecia. Elena Udrea a făcut tot posibilul pentru a-i convinge pe judecătorii bulgari să nu o extrădeze în România, invocând, printre altele, și „condițiile inumane” din penitenciarele românești, precum și faptul că nu va avea parte de un proces echitabil în țara noastră.

Cu toate acestea însă, Curtea de Apel din Sofia a admis, vinerea trecută, cererea autorităților române de a o extrăda pe Elena Udrea. Fostul ministru al Turismului s-a declarat dezamăgită de parcursul evenimentelor, spunând că se simte nedreptățită de justiție și că s-au făcut presiuni asupra judecătorilor pentru a ajunge la o astfel de decizie.

„Se pare că nu există justiţie pentru mine. Nu în România sau Bulgaria (…) O să am un mesaj în zilele următoare pentru cei care au făcut presiuni asupra judecătorilor, dar şi pentru judecătorii care au acceptat aceste presiuni. Pentru decizia din 7 aprilie s-au făcut presiuni asupra judecătorilor”, a spus Elena Udrea, la ieşirea din sala de judecată, având cătuşe la mâini şi flancată de poliţişti bulgari.

„Banii publici furați ar fi putut fi investiți în penitenciare”

Acuzațiile repetate ale Elenei Udrea cu privire la condițiile mizere din închisoare nu au rămas fără ecou, iar Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a transmis un amplu comunicat în care răspunde acuzațiilor nefondate ale fostului ministru și oferă detalii cu privire la condițiile în care aceasta va fi cazată pentru a-și ispăși pedeapsa, în Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou.

Aceștia spun că Udrea nu va fi cazată în regim de lux, „cum și-ar dori toți politicienii infractori dovediți de justiție, dar vor fi condiții decente” și mai transmit că „banii publici furați timp de 10 ani de Elena Udrea și de clientela politică din anturajul acesteia ar fi putut fi folosiți pentru investiții în condițiile de detenție și de muncă din penitenciare și, poate astăzi, aveam un sistem penitenciar similar celui norvegian. Din păcate, am avut o clasă politică din care a făcut parte și fostul ministru Elena Udrea, care timp de un deceniu a furat nu numai banii publici ai României, ci și educația și sănătatea românilor. Efectele le vedem astăzi”, se precizează în comunicatul FSANP.

Mai mult, Federația Sindicatelor din Penitenciare mai spune că atacurile Elenei Udrea și a altor politicieni de aceeași teapă nu reprezintă altceva decât o metodă de eludare a justiției și de pătare a imaginii poliției penitenciarelor. „În continuare, Elena Udrea nu renunță la prejudicierea poliției penitenciare, chiar din calitatea sa de infractor dovedit și condamnat, lansând în spațiul public românesc, inclusiv în spațiul public din afara granițelor țării, acuzații nefondate despre posibile condiții inumane și degradante din penitenciarele românești. A devenit o cutumă printre politicienii infractori să lanseze acuzații false despre condițiile din penitenciare, pentru a scăpa de pușcărie”, mai spune FSANP.

În ce condiții „inumane” va fi cazată Elena Udrea

Elena Udrea va fi cazată pentru 21 de zile într-un spațiu minim individual de patru metri pătrați, în vederea efectuării perioadei de carantinare-observare, al cărei scop este studierea comportamentului și personalității acesteia, efectuarea examenelor medicale, desfășurarea activităților de educație sanitară și evaluarea nevoilor educaționale, psihologice și sociale, în scopul stabilirii ariilor de intervenție și asistență.

Având în vedere criteriile legale de stabilire a regimului de executare, aceasta va fi încadrată de către Comisia din penitenciar la un regim inițial, ce ar putea fi închis sau semideschis. Suplimentar stabilirii regimului de executare, Comisia va lua în calcul statutul Elenei Udrea, de persoană care necesită protecție, fapt ce va presupune cazarea individuală sau împreună cu deținute compatibile pe criterii de educație, profesie sau funcție avută anterior arestării.

Totodată, statutul de persoană care necesită protecție presupune participarea la toate activitățile din penitenciar (inclusiv munca – dacă fostul politician optează pentru această posibilitate), cu asigurarea gradului necesar de protecție, atât din punct de vedere al demnității umane, cât și al siguranței proprii.

Camerele de deţinere asigură fiecărei persoane pat individual, sunt dotate cu mobilier specific, instalaţii de încălzire şi utilităţi igienico-sanitare, astfel încât fiecare persoană deținută să aibă acces permanent la apă potabilă și zilnic la apă caldă, precum și acces nerestricționat și permanent la grupurile şi instalaţiile sanitare.

Elenei Udrea i se va asigura zilnic plimbarea în aer liber timp de minimum două ore, în curți de plimbare amenajate. Dacă fostul politician nu va opta să presteze muncă ori să participe la alte activități în afara camerei, perioada minimă de plimbare în aer liber va fi de trei ore, indiferent de regimul de executare. Activitățile zilnice vor fi organizate de administrația locului de deținere, astfel încât să poată fi alocat un interval cât mai mare de timp în afara camerei de deținere.

Hrana fostului ministru al Turismului se va realiza în baza unui meniu diversificat pentru fiecare normă de hrană, cu menționarea normelor asigurate la mic dejun, prânz și cină. Meniurile sunt avizate de către medicul şef, acestea fiind afișate, zilnic, în cadrul fiecărei secții de deținere.

Asigurarea menținerii legăturii cu mediul de suport este realizată prin intermediul vizitelor, comunicărilor on-line și prin apeluri telefonice efectuate prin intermediul telefoanelor amplasate în interiorul camerei. Mai mult, Elena Udrea va beneficia de televizor amplasat în cameră, precum și de publicaţii, emisiuni radiofonice şi televizate.

Dreptul la asistenţă medicală, tratament şi îngrijiri al acesteia este garantat, fără discriminare în ceea ce priveşte situaţia ei juridică sau regimul de executare. Dreptul la asistenţă medicală include intervenţia medicală, asistenţa medicală primară, asistenţa medicală de urgenţă şi asistenţa medicală de specialitate, iar aceasta va beneficia, în mod gratuit, de medicamente, îngrijiri și tratament medical.

„Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) consideră că Elena Udrea va beneficia, în închisoare, de condiții mult mai bune decât beneficiază bătrânii din azile, copiii din orfelinate și bolnavii din spitalele din rețeaua Ministerului Sănătății, categorii sociale care decontează, în prezent, milioanele de euro furate de fostul politician”, mai spune FSANP, în încheiere.

Articole similare