Actualitate

Siguranța la incendii, readusă în prim-plan de tragedia din Capitală / Controalele ISU la spitalele buzoiene s-au lăsat cu sancțiuni

După incendiul de proporții de la Institutul Națio­nal de Boli Infecțioase ,,Matei Balș“ din Capitală, problema siguranței spitalelor  a revenit din nou în actualitate pentru autorități.

Tragedia petrecută la Spitalul ,,Matei Balș“ din Capitală a urmat unei alte tragedii, cea de la Spitalul din Piatra Neamț, de anul trecut, când  au decedat zece persoane. Acesta este și motivul pentru care Ministerul Sănătății  a pus la dispoziția opiniei publice notele-raport privind informarea mi­nistrului Să­nătății cu privire la aspecte din domeniul apărării împotriva incendiilor, din anii 2019 și 2020.

În acest raport sunt consemnate și constatările făcute de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău cu privire la măsurile care trebuie luate de spitalele buzoiene. În urma constatărilor făcute de inspectorii ISU la spitalele din județ care au ATI, au fost aplicate sancțiuni în valoare de 7.500 lei. Pentru constatările făcute, care se abat de la normele de siguranță la incendii, au fost date și termene pentru remedierea deficiențelor.

„Toate spațiile spitalicești sunt prinse în planul anual de verificări al ISU. Au fost verificate secțiile ATI. Aceste  controale care s-au făcut în luna noiembrie 2020, s-au făcut suplimentar. Instituția noastră ține  sub strictă supraveghere tot ce însea­m­nă parte medicală; controalele care trebuie făcute la spațiile spitalicești se vor face în continuare. Au fost date termene de remediere și un plan de măsuri în așa fel încât în cel mai scurt timp să-și remedieze deficiențele constatate”, spune purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, lt. Vasile Prahoveanu.

La cea mai mare unitate medicală din județ obiecțiile inspectorilor ISU au fost cu privire la ușile culisante automate de la ATI, spune managerul Claudiu Damian, care explică faptul că s-au găsit soluții.

Cea mai bună soluție rămâne construcția unei secții noi

La Spitalul Județean de Urgență Buzău s-au făcut multe investiții în ultimii ani, fie că au fost cu bani de la Consiliul Județean, fie că au fost bani atrași din fonduri europene, dovadă că se fac în continuare eforturi pentru construirea unei noi secții ATI. Reamintim că anul trecut județul Buzău se putea lăuda cu cele mai mari fonduri atrase de o administrație județeană din Re­giunea Sud-Est pe axa prioritară ce vizează infrastructura de sănătate și socială. Zeci de milioane de lei s-au alocat pentru finalizare moder­nizării și dotării Ambulatoriului integrat al spitalului, secțiilor ATI, Pediatrie și a Laboratorului de Radiologie, pentru extinderea și modernizarea Blocului Operator, pentru demararea proiectului de ­extindere și modernizare a UPU, pentru completarea dotărilor în Maternitatea Buzău și pentru eficientizarea energetică a spitalului. De asemenea, a fost achi­ziționată aparatură medicală de ultimă generație pentru mai multe secții ale unității medicale și au fost acordate stimulente medicilor nou-veniți să profeseze la SJU Buzău.

Investiții au fost făcute și la Nehoiu, mai ales în aparatură. Cu toate acestea, având în vedere că vorbim de spitale  care  funcționează de atâta timp, putem avea așteptări ca de la niște obiective nou-nouțe? Răspunsul

l-a dat chiar ministrul Sănătății care a declarat în spațiul public că este ­nevo­ie „de câteva măsuri urgente în fiecare spital pentru ca tragedii ca la Matei Balș să nu se întâmple. Lucrăm cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență la anumite măsuri. Marți vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate după controalele din noiembrie 2020”.  Prin urmare ministrul a admis că securitatea la incendiu este deosebit de dificilă în multe spitale din România. Cu atât mai mult sunt necesare măsuri pentru ca spitalele să fie sigure pentru pacienți, cu cât folosirea ­oxigenului în spitale în lupta împotriva COVID-19 constituie un „factor de risc pentru siguranța la incendiu”.

Poate că ar fi nevoie de acele spitale noi și de un spital municipal în capitala reședință de județ, așa cum a lansat și municipalitatea buzoiană mesajul despre necesitatea realizării unui astfel de proiect. Este știut că ­ma­nagerii unităților medicale se străduiesc să facă spitalele funcționale și să corespundă normelor actuale, dar este foarte greu, pentru că au fost construite în urmă cu zeci de ani, după tiparele de atunci.

Ce spune raportul

Potrivit unui raport al IGSU, la data de 16 decembrie 2020, dat publicității de Ministerul Sănătății, din cele 1.392 de clădiri ale unităților sanitare publice și private care funcționau în România, 302 nu dețineau autorizația de securitate la incendiu, însă 120 dintre ele au avize eli­be­rate. Potrivit acestui raport, în spitalele buzoiene ar exista unele probleme semnalate de ISU. Potrivit raportului, la Spitalul Orășenesc Nehoiu, „căile de evacuare nu sunt marcate cu indicatoare standardizate sau nu sunt prevăzute cu instalații de iluminat de securitate și  nu se asigură condițiile de ­eva­cuare în caz de situații de urgență la Secția ATI ”. De asemenea, la  secția ATI a Spitalului din Râmnicu Sărat „instalațiile electrice sunt vechi și defecte și s-au găsit improvizații periculoase, care pot  suprasolicita rețeaua electrică și astfel pot apărea incendiile”, iar la Spitalul Județean nu s-ar asigura condițiile de evacuare în caz de situații de urgență.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker