Sănătate

Și-au atins scopul centrele de evaluare Covid din județ?

În a doua jumătate a lunii ianuarie au fost deschise centrele de evaluare Covid în județul Buzău, pentru a trata pacienții infectați cu Sars-Cov-2. Peste 150 de buzoieni au fost consultați de către medicii din aceste centre de evaluare până în acest moment, iar specialiștii sunt de părere că această soluție a fost una foarte bună, având în vedere faptul că s-a evitat aglomerația din spitale.

Spitalul de Boli Cronice Smeeni primește atât pacienți infectați cu Sars-Cov-2, cât și pacienți post Covid și se numără printre unitățile medicale unde a fost amenajat și un centru de evaluare, care a dus la evitarea haosului din spitale de până acum, mai ales pe parcursul valului 4. Mai mult, în acest val 5 pacienții cu risc ridicat în a dezvolta o formă gravă de boală au putut fi tratați mai repede, chiar și fără să fie nevoie de internare.

,,Este foarte eficient un centru de evaluare pentru că aici se pot selecta cazurile ușoare, care pot fi tratate la domiciliu, cu tratament simptomatic sau cu antiviral. Le dăm bolnavilor Monopiravir care s-a dovedit a avea un efect spectaculos. El este oferit pacienților cu factor de risc care pot deveni cazuri grave. Am preîntâmpinat cazurile grave. Inclusiv pacienții cu hipertensiune au primit antiviral. Ca să fie eficient, acest antiviral trebuie administrat în primele zile de boală, în faza de înmulțire a virusurilor. Avem rugămintea către medicii de familie să-i înscrie pe paltformă astfel încât pacienții să fia programați la evaluare cât mai repede’’, a explicat, pentru bursa.ro, Celine Toader, directorul medical al Spitalului de Boli Cronice Smeeni.

Chiar dacă această inițiativă a Ministerului Sănătății a dat rezultate, la Spitalul de la Smeeni nu s-au prezentat foarte mulți bolnavi, pentru că medicii de familie nu au programat pacienții. De exemplu, la începutul acestei săptămâni nu a fost programată nicio persoană, iar această stare de fapt conduce la un număr mare de pacienți post-Covid care se prezintă la spital cu simpto­matologie destul de complicată.

,,Am avut sub 100 de pacienți de când a fost înființat (centrul, n.r.), pentru că nu există programări. Noi am văzut pacienți care nu erau asigurați, fie nu erau programați, fie nu aveau medic de familie. Teoretic și corect este ca toți pacienții să fie programați de medicii lor de familie. Și nu există programări. Deci noi, de săptămâna trecută, nu am avut decât un singur pacient, săptămâna aceasta, astăzi (luni, n.r.) nu avem pe nimeni programat. El ar fi foarte bun și foarte util (centrul de evaluare, n.r.), pentru că pacienții beneficiază de radiografie, analize de sânge, își iau tratamentul să și-l administreze acasă, medicamentele sunt foarte bune dacă starea lor este incipientă și durează până la două zile programarea”, a declarat, pentru OPINIA, Marilena Dobrescu, managerul  Spitalului de Boli Cronice Smeeni.

În centrul de evaluare de la Smeeni, luna aceasta, au fost tratați 24 de pacienți, iar luna trecută zece, dar personalul medical de acolo poate consulta până la 18 pacienți pe zi, pentru că acest centru dispune de un număr mare de medici.

,,Poate fi și lipsa de implicare a medicilor de familie, dar nu doar aceasta este cauza. Ar fi minunat dacă ar apela la acest centru de evaluare, pentru că reduce numărul pacienților care se prezintă post Covid și destul de grav, la Buzău. Nu dau vina doar pe medicii de familie, cred că și criteriile de încadrare nu sunt bine definite și le este frică să programeze și să nu fie corect încadrați paci­en­ții. Eu așa am înțeles din discuțiile pe care le-am mai avut cu medicii de familie”, ne-a mai precizat Ma­rilena Dobrescu.

Faptul că centrele de evaluare s-au dovedit a fi o idee reușită este confirmat și de medicul epidemiolog- șef din cadrul DSP Buzău, Carmen Scântei. ,,Din punctul meu de vedere, sunt benefice aceste centre. Ne-au ajutat și pe noi și le-au dat pacienților un plus de încredere, chiar dacă s-a dovedit că, în 80 la sută, această infecție nu a dat forme grave. Le-a dat o siguranță și a fost bine ca cei care prezentau un risc să se supună unor investigații mai amănunțite’’.

Potrivit informațiilor furnizate de către repre­zentanții Direcției de Sănă­tate Publică Buzău, peste 150 de persoane au fost tratate până acum în centrele de evaluare din județ, cele mai multe fiind la Spitalul Județean de Urgență.

În ce situații poți părăsi izolarea pentru a ajunge la un centru de evaluare

Ordinul nr. 213 din 1 februarie 2022, cu modifi­cările specifice, lămurește situațiile și condițiile în care o persoană testată pozitiv poate ajunge să fie văzută de medic. Acest ordin modifică Anexa 3 din Ordinul MS 1513/ 2020. În ordin se precizează faptul că, pacienții cu COVID-19 aflați la domiciliu, care nu necesită oxigenoterapie, care au manifestări clinice ușoare sau medii de COVID-19 și care au cel puțin doi factori de risc se pot deplasa individual la aceste centre de evaluare, cu evitarea utilizării mij­loacelor de transport în comun, pentru a fi evaluați și pentru a se decide dacă au indicații/contraindicații de administrare de medicație antivirală și dacă necesită internare de zi sau continuă.

Dacă simptomele sunt puternice, iar persoana testată pozitiv pentru virusul Sars-Cov-2 nu se simte bine și acuză febră mare, care persistă de cinci zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate, tuse seacă intensă sau care se accentuează, o saturație a oxigenului din sânge mai mică de 94 la sută la pacientul care nu are afectări respiratorii anterioare COVID-19, dispnee nou-apărută sau accentuarea unei dispnee preexistente, dureri toracice la inspirul profund, astenie marcată, mialgii intense se recomandă apelarea numărului unic de urgențe 112.

La Buzău, valul 5 pare să fie pe sfârșit, având în vedere că numărul cazu­rilor de infectare este din ce în ce mai mic. La ultima raportare, de luni dimineață, sub 100 de buzoieni au fost confirmați pentru prima dată cu noul coronavirus. Gradul de ocupare a paturilor destinate pacienților infectați cu Sars-Cov-2 este de 62,39 la sută, iar incidența este și ea în scădere.

Este foarte important ca cei care își doresc să ajungă într-un centru de evaluare să știe că se pot prezenta pe perioada a șapte zile de la efectuarea unui test care a ieșit pozitiv pentru virusul SARS CoV-2 în cabinetul unui medic de familie, la o farmacie sau la un laborator medical, astfel încât să fie deja înregistrați în Corona Forms. Cei care sunt asigurați trebuie să aibă asupra lor cardul de sănătate, dar în aceeași măsură, la aceste centre se pot prezenta și persoanele neasigurate. Nu este nevoie de trimitere de la medicul de familie.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker