Actualitate

Sezonul porcilor se deschide cu controale în trafic

Începând de vineri, 4 decembrie, vor începe controalele la nivelul tuturor unităților de vânzare cu amănuntul, de la magazine de cartier până la supermarketuri , cu accent în mod deosebit pe carmangerii și măcelării, pe partea de alimentație publică.  În ceea  ce privește comercializarea porcilor, medicul Iulian Moca, din cadrul DSVSA Buzău, spune că „vom avea controale în trafic; chiar acum am înaintat o adresă către IPJ Buzău. Începând de vineri vom avea controale tematice în ceea ce privește comerțul animalelor, în special al porcilor, al cărnii de porc în tot județul. Vom avea filtre împreună cu Poliția, în fiecare zi câte două filtre pe două trasee diferite; până în data de 5 ianuarie vor fi aceste controale”.

Din acest week-end, centrele de permanență, deschise buzoienilor pentru verificarea cărnii de porc

„Vom avea asigurată permanența la DSVSA Buzău în toată această perioadă, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, și la nivelul circumscripțiilor de control alimente. Și aici, în munici­piul Buzău, sunt trei  circumscripții: cea de la Piață, la Crâng și la sediul DSV, în vederea efectuării exa­menului trichineloscopic”, explică medicul DSVSA Buzău, Iulian Moca.

Toate aceste verificări se vor face începând din acest week-end, pentru că DSVSA Buzău a primit instrucțiuni de la nivel central în acest sens, implicit în ceea ce privește asigurarea permanenței la centrele de verificare a cărnii, pentru efectuarea examenului trichineloscopic și realizarea controalelor pe partea de comer­cializare a animalelor vii și a produselor din carne de porc și alte produse de ori­gine animală și non animală, inclusiv băuturi alcoolice.

Care sunt condițiile în care pot fi vânduți porcii

S-au închis două focare de pestă porcină africană de pe raza județului și urmează să se închidă și altele, spun specialiștii DSVSA Buzău, mai puțin cel de la Pănătău. „Încă vin probe. Pe la jumătatea săptămânii viitoare, vor fi închise toate focarele de pestă porcină africană, cu excepția celui de la Pănătău, care nu poate fi tehnic închis. Acum mai sunt zece focare de PPA.  S-au închis focarele de la Glodeanu Sărat și cel de la Amaru”, spune medicul Iulian Moca. În toată această perioadă, filtrele DSVSA, împreună cu echipajele de Poliție, se vor axa în principal pe controale în zonele de pe raza județului în care se găsesc încă aceste focare de pestă porcină afri­cană, zone în care nu este permisă ­comer­cializarea porcilor sub nicio formă. „Aceste filtre se vor axa pe traseele unde evoluează focarele de pestă porcină africană. Unde este interzisă circulația porcilor. Vor fi și în alte zone din județ, dar acolo vor exista cu predilecție”, mai explică medicul Iulian Moca.

Pe partea de comercializare a porcilor, proprietarii se pot înțelege cu cumpărătorii în mediul online, asupra prețului de comercializare, numai că acest comerț, obli­ga­toriu, trebuie să se facă cu documente sa­ni­tar-veterinare și pentru aceasta trebuie să apeleze medicul veterinar de liberă practică din localitatea unde se află exploatația.

„Porcul se comercia­­li­zează doar viu. Nu se pot vinde carne și produse din carne din porcii sacrificați în gospodării. După ce l-a cumpărat, proprietarul merge cu el și îl sacrifică într-unul dintre abatoare, dacă dorește acest lucru, și acolo va fi examinat de către un medic veterinar și se vor elibera alte documente privind calitatea cărnii  și se va efectua și examenul trichineloscopic și apoi poate să meargă acasă cu el carcasă. Numai din abator poate să meargă acasă cu porcul, de preferat cu mașină auto­rizată”, precizează medicul Iulian Moca.

Comerțul cu porci, la o distanță mai mică de 50 kilometri

Toți cumpărătorii și vânzătorii care se înțeleg  în online trebuie să știe că toate transporturile de animale nu pot depăși  distanța de 50 kilometri, pentru că așa prevede regulamentul  Comisiei Europene. Asta înseamnă că, în cazul în care cumpără­torul se află la o distanță mai mare de 50 de kilometri de vânzător, el trebuie să apeleze la o mașină autorizată sanitar-veterinar pentru transport. „Regulamentul european permite transportul animalelor de la o exploatație la alta numai pe distanțe scurte, fără a avea mijloc de transport autorizat sanitar-veterinar. Dacă o  să găsim un cumpărător din alt județ și vînzătorul din alt județ, la distanțe mai mari de 50 kilometri și are documente sanitar-veterinare, riscă să fie sancțio­nat contravențional conform Hotărârii 985/2005 pentru  faptul că transportă cu mașina neautorizată. Mașina autorizată se referă la condițiile de bunăstare pe care trebuie să le îndeplinească mijlocul de transport.  Amenzile sunt la 2.000 lei”, mai spune medicul Iulian Moca.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker