ActualitateCultură

Șezătoarea de la nuci, pusă la cale de Asociația „Tradiție pentru Viitor”, la trei ani de la înființare

Duminica, 6 noiembrie, Asociația „Tradiție pentru Viitor” a împlinit trei ani de la înființare. Cu acest prilej, reprezentanții ei au organizat o șezătoare  în sânul satului, care reprezintă rădăcinile comunității. A fost  o zi plină de activități inspirate din tradițiile românești. Cei care au ajuns acolo au avut ocazia să descopere din tainele împâslitului lânii, să modeleze lut și să creeze decorațiuni tematice. Cu toții au fost răsplătiți pentru efortul lor cu degustări tradiționale. Nu au lipist din program muzica, dansul, voia bună și surprizele.  Activitatea s-a petrecut la sediul asociației situat în Gura Văii.

Activitățile puse la cale de Asociația „Tradiție pentru Viitor” au fost apreciate de Cecilia Petrescu, custodele Muzeului  „Timpul Omului”, care a participat la acest eveniment și despre care a scris pe pagina sa de socializare: „ Încep să reinvie șezătorile de altadată care țineau de la apropierea Postului Crăciunului până la Nașterea Domnului. Ține de noi să-i facem părtași pe cei tineri la valorile tradiționale, până nu este prea târziu. Am fost onorată de invitatia facuta de doamna Cristina Ciupercă de la Asociația <,Tradiție pentru Viitor>, din comuna Scortoasa, Ținutul Buzaului la Sezatoarea de La Nuci! Prezența corului „LYRA”, condus de domnul Ștefan Stănescu, a completat această zi minunată. Vă mulțumim ,dragi gazde pentru toate surprizele plăcute pe care ni le-ați oferit azi !”, este mesajul Ceciliei Petrescu.

Un mesaj interesant legat de acest eveniment este și cel al președintei ANTREC, Cristina Partal, care apreciază evenimentul și „Șezătoarea de la nuci”. „Ce am învățat azi, când am participat la <Șezătoarea de la nuci>, în Geoparcul UNESCO, Ținutul Buzăului:  Când școala, primarul și preotul satului lucrează împreună, toată comunitatea prosperă; seniorii satului au tot timpul povești interesante de spus, dacă îi întreabă cineva. E musai să fie invitați la astfel de evenimente, pentru a fi recuperată memoria unică a fiecărui loc; cucul, o pasăre de solitară, apare frecvent în cusăturile românești, reprezentând pentru români buna înțelegere în casă, în familie; colecțiile de batiste de nuntă sunt acum foarte rare și valoroase. mireasa le cosea special pentru flăcăii participanți la nunta ei ; cine mai găsește batiste de nuntă să le păstreze bine”, spune Cristina Partal. Tot ea ne împărtășește și părerea sa despre cât de pregătite sunt gazdele acestui eveniment pentru a primitn turiști. „Doamnele de la Asociaţia <Tradiţie pentru viitor> sunt pregătite și pentru vizitele turiștilor. După ce vizitează Vulcanii Noroioși,  turiștii pot face programare la atelierul de împâslit lână, de meșteșugit în lut sau să învețe cum se obține firul de lână. Programări la nr. de telefon de pe pagina lor; Cu un strop de implicare și ajutor din partea comunității, se pot face lucruri esențiale pentru a a modela frumos caracterul copii noștri. Important e să conștientizăm că suntem valoroși. Că merităm. Că se poate. Doar să vrem”, mai transmite Cristina Partal.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker