Economic

Se prăbușește piața imobiliară?

A scăzut numărul tranzacțiilor

Piața imobiliară începe să se prăbușească! În primul trimestru din 2023, reducerea activității de tranzacționare era mai accentuată în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, în Capitală, dar și în restul țării. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată că, în luna iunie a acestui an, au fost vândute, la nivelul întregii țări, 44.419 imobile, cu 12.780 mai puține față de luna mai. Potrivit unui comunicat, numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna iunie este cu 8.527 mai mic față de perioada similară a anului 2022.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în iunie 2023, în București – 7.253, Ilfov – 3.023 și Brașov – 2.247. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 84, Olt – 100 și Ialomița – 253.

Situația este acceași și în Buzău. Potrivit ANCPI, în luna iunie au fost vândute 1.030 imobile, cu 206 mai puține decât în luna precedentă a acestui an.

Chiar dacă piața imobiliară trece printr-o criză, iar numărul imobilelor vândute este din ce în ce mai mic, terenurile agricole încă se vând, iar la Buzău statisticile arată că acestea au încă succes. Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a șasea lună a anului 2023 sunt Dolj – 593, Buzău – 552 și Galați – 456. Cu toate că vânzările sunt pe un trend descendent, pământul buzoian este căutat, lucru care plasează județul pe locul doi la nivel național în privința tranzacțiilor agricole.

În primele șase luni ale anului 2023 au fost tranzacționate 281.573 de imobile, cu 59.500 mai puține față de perioada similară a anului trecut. Cele mai multe vânzări au fost înregistrate în luna martie – 57.499, iar cele mai puține în ianuarie – 33.274, precizează sursa citată.

Piaţa imobiliară din România dă ceva semne de lentoare pe mai multe segmente, în ton cu încetinirea economiei, spun experţii Colliers România, companie de consultanţă imobiliară, care precizează că există ceva semne de încetinire a apetitului de închiriere de birouri din partea firmelor. În zona de birouri, prima jumătate de an a avut în Bucureşti un volum de închirieri în creştere cu peste 20 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la aproximativ 160.000 de metri pătraţi.

Pe fondul dobânzilor în creştere, rezultate mai puţin favorabile s-au înregistrat în zona tranzacţiilor investiţionale, unde volumele s-au înjumătăţit, precum şi în zona rezidenţială, unde vânzările au scăzut accelerat.

„Contextul actual nu este cel mai uşor, în condiţiile în care economia transmite semnale mixte, vedem şi veşti bune, şi semnale oarecum îngrijorătoare, mai ales cu privire la economia globală. Piaţa imobiliară locală merge în ton cu aceste evoluţii, dar fiecare sector trăieşte diferit prezentul. Probabil cea mai solidă piaţă este cea a spaţiilor industriale, unde în mod clar nu s-a ţinut ritmul cu pasul rapid de dezvoltare a economiei şi a pieţei de consum locale din ultimul deceniu, iar acum, mai nou, e tot mai evidentă şi tendinţa de relocare a activităţilor logistice şi de producţie în contextul tensiunilor geopolitice”, spune Laurenţiu Lazăr, managing partner & Head of Investment în cadrul Colliers România.

Astfel, potrivit datelor disponibile în spaţiul public, în prima jumătate de an s-au închiriat aproximativ 500.000 de metri pătraţi de spaţii logistice moderne, aproape dublu comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, fără a lua în calcul tranzacţiile directe care nu sunt publice, inclusiv prelungiri de contracte.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker