Cultură

Scurtmetrajul buzoiencei Andreea Lăcătuș, nominalizat la Premiile „Gopo”

Regizorul buzoian Andreea Lăcătuș a fost nominalizat la Premiile „Gopo” pentru scurtmetrajul „Între marginile zilei”. Nominalizarea sa a fost făcută la categoria „Cel mai bun scurt-metraj”, alături de producțiile „Acolo unde bărcile nu ajung”, regizat de Vlad Buzăianu, „Antrenamentul de noapte”, în regia lui Bogdan Alecsandru, „Două vorbe, trei minciuni”, în regia lui Ioachim Stroe, „Hanna & flóra”, regizat de Nagy Márton și „Toate neamurile”, regizat de Alexandra Diaconu.

Pentru nominalizările la Premiile „Gopo” au fost înscrise peste 100 de producții: filme românești – lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023; toate acestea au intrat în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I. L. Caragiale” din București.

Producătorul scurt-metrajului „Între marginile zilei” este Elena Martin. Acesta a fost prezent alături de alte 15 scurt-metraje în competiția de anul trecut la „Zilele Filmului Românesc” de la TIFF.

Proiecția scurtmetrajului „Între marginile zilei” a avut loc și în alte competiții, cum ar fi Festivalul „Film în sat”, din luna octombrie a anului trecut, de la Murighiol.

Cei care au văzut scurt-metrajul Andreei Lăcătuș spun că acesta rămâne în minte, dar mai ales în suflet prin sentimentul captat de privitor multă vreme după vizionarea lui. Și asta pentru că e genul de film foarte simplu, care spune foarte multe despre oameni, relații și sentimente, dar și despre împrejurări și decizii care trebuiau de mult luate. Este, prin urmare, un film sensibil, despre un subiect delicat, este un film trăit de privitor cap-coadă.

Anul acesta preselecția producțiilor a picat în sarcina a două jurii, unul pentru categoria lungmetrajelor și cel de-al doilea pentru categoriile documentar și scurtmetraj. Juriul de preselecție care a stabilit nominalizările pentru lungmetraje este alcătuit, ca și până acum, din 11 profesioniști din domeniul cinematografic. Printre jurații de anul acesta se află criticii de film Cristina Corciovescu, Mihai Fulger și Valerian Sava, regizoarele Ruxandra Ghițescu și Ioana Uricaru, actrița Ofelia Popii, directorul de imagine Tudor Lucaciu, monteuza Melania Oproiu, designerul de costume Oana Păunescu, producătoarea Gabriela Suciu și compozitorul Cristian Lolea. Din juriul de documentare și scurtmetraje fac parte  cinci profesioniști din industrie, aceștia fiind criticii de film Andrei Rus și Ramona Aristide, regizorul Radu Ciorniciuc, scenarista Andreea Vălean și editorul Dan Nanoveanu.

Peste 700 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti se pun în mișcare pentru a lua parte la mecanismul de votare pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2023. Mecanismul de vot  este asigurat de  firma de audit şi consultanţă PWC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011. Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Babel Communications, Dacin Sara și Ministerul Culturii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker