CulturăEducație

Scriitorul și editorul Bogdan Hrib: „Cum, să murdăriți cartea!”

Astăzi, 15 decembrie, Biblioteca Județeană găzduiește o expoziție de carte cu vânzare, organizată de Editura Tritonic.  Aici se regăsesc și cărți ale scriitorului Bogdan Hrib, care a participat ieri  la un eveniment cultural de excepție organizat de Biblioteca Județeană și moderat de directorul Sorin Burlacu. Scriitorul și editorul Bogdan Hrib a vorbit ieri despre „Edituri, autori și cititori”. Pentru că l-a avut alături pe caricaturistul Costel Pătrășcan la evenimentul organizat de Biblioteca Județeană, Bogdan Hrib s-a simțit dator să înceapă expunerea într-o notă umoristică. Și a povestit o întâmplare, de la un târg de carte Gaudeamus.

„ În lumina celor povestite de distinsul meu coleg (n.r., Costel Pătrășcan), am să vă povestesc și eu… Se petrecea la un <Gaudeamus>. Stăteam la tejghea; vindeam…încerc să mă prezint ca negustor de carte. În fața mea era cărticica < Blestemul manuscrisului>.  Cineva zice: <vreau să o cumpăr>. Eu îi spun: 40 de lei. Omul  dă banii, ia cartea și eu, cu un zâmbet cuceritor și cu multă speranță, îi spun distinsului domn:< Poate doriți și un autograf>! La care personajul, cu cartea în mână, îmi răspunde: < Doamne ferește! Cum, să murdăriți cartea!>. Și pleacă. Gluma asta s-a întâmplat în realitate; nu este chiar o poveste…”, a mărturisit Bogdan Hrib.

Bogdan Hrib s-a născut în București. Este inginer constructor fără să fi lucrat o singură zi, fotojurnalist în anii 1990, are un doctorat în media și cinema și a publicat articole despre piața de carte și jurnalism; este lector universitar la Facultatea de Management a SNSPA.

El a povestit buzoienilor că Alex Ștefănescu l-a debutat  și în  2007 i-a apărut  prima ediție a romanului polițist „Filiera grecească”, avându-l ca personaj principal pe Stelian Munteanu, urmat de alte patru volume din aceeași serie: „Blestemul manuscrisului” (co-autor Răzvan Dolea), „Somalia”, „Mon Amour” (co-autor Sofia Matei), „Ucideți generalul”, „Patimile doamnei ministru”.Din 1993 se numără printre fondatorii editurii Tritonic, dată de la care, fără întrerupere, este editor de carte. Experiența lui în zona editorială se află adunată în volumul „Editor de unul singur”.

Din această experiență de editor a relatat la întâlnirea cu buzoienii o întâmplare care ar putea face parte dintr-o altă  viitoare carte a sa. „ O altă întâmplare întâlnită în viitoarele posibile memorii de 30 de ani de editură: Era dimineață, vară, și primesc un email de la un coleg: <a sosit acum un manuscris nou, uită-te!>. Acesta, ce-i drept, a scris <Buna ziua>. <Vreau să public o carte la editură>. Deschid fișierul și constat cu mare stupoare că nu avea diacritice. Îi dau un email: <Sunt Bogdan Hrib de la Tritonic; ați trimis fișierul greșit. Nu are diacritice>. Dau send și până mă întorc stânga dreapta primesc email înapoi: <fișierul era bun; diacriticile sunt treaba editurii>. Am zis.< Mulțumesc, căutați-vă altă editură>”.

Bogdan Hrib a mai publicat două volume de povestiri și a editat două volume colective: „Noir de București” și „Gastro Noir. Management în industria cărții”.

Totodată, buzoienii pot vedea și expoziția de caricatură, care va fi prezentă pe simezele Bibliotecii până vineri.

Articole similare