Cultură

Scriitorul buzoian Dumitru Ion Dincă, antologie și amintiri la borna celor 75 de primăveri

Un eveniment literar de excepție și-a făcut loc în viața scriitorului cu rădăcini buzoiene, Dumitru Ion Dincă. Este unul de excepție, cum de altfel și altele au fost în ceea ce-l privește ca autor al multor volume, 49  cărți publicate, prezent în toate istoriile și dicționarele literare, inclusiv în Marele Dicționar General al Literaturii Române editat de Academia Română, inclus în antologii, tradus și publicat în reviste literare din Franța, Spania, Italia, Belgia, Ungaria, Germania, Chile etc.

De data aceasta însă este vorba despre lansarea unui volum care marchează și borna celor 75 de primăveri pe care autorul le-a întâmpinat anul acesta. Este vorba despre o nouă apariție editorială, res-pectiv Antologia de autor „Arhipelagul umbrei”, care a fost lansată pe 1 iunie la Târgul de carte din Capitală, la standul Editurii D21 Epublishers-Literatura-Didactica. Apărută la Editura Literatura, București, cartea scriitorului buzoian are aproape 200 de pagini și a văzut lumina tiparului în condiții  grafice deosebite.

Această Antologie poetică, a spus emoționat scriitorul cu rădăcini buzoiene, „marchează împlinirea a 75 de ani de viață pe care mi i-a dat Dumnezeu”; ea este un mesaj pe care acesta l-a lansat și în spațiul virtual  odată cu invitația la eveniment.

Cu ocazia acestei sărbători, aniversară și literară, buzoianul Dumitru Ion Dincă face o scurtă incursiune în timp, înapoi, la primele sale scrieri care îi anunțau, ca o primăvară, venirea unui anotimp fierbinte al creației sale poetice și nu numai. „Sunt un privilegiat”, mărturisește scriitorul, „datorită faptului ca am participat și mi-am lansat unele cărți și la Târgul Bookfest, dar și la Gaudeamus. Am avut alături scriitori și mari personalități ale culturii române și europene. Ei m-au <dinamitat> pe mine, un fiu de țărani din Clondiru, care pot spune cu mâna pe inimă că Dumnezeu mi-a dat mai mult decât am visat. Mi-am dorit, și știam că o să fiu scriitor încă din clasa a IV-a;  cei din generația mea au prins ziarul <Scânteia pionierului>, care apărea săptămânal, joia, și care-mi publicase o poezie în 1959, în clasa a IV-a. Datorită fotoreporterului Prepeliță, care coborâse din tren la Clondiru și realizase un reportaj din Școală, poza și poezia au apărut în ziar după o lună. Eram vedeta comunei, chiar dacă nu aveam nici electricitate și nici altceva decât o bibliotecă blindată cu cărți valoroase”. Dumitru Ion Dincă face apoi referire la prieteniile care l-au marcat în viața de scriitor. Și ne oferă și câteva exemple: „Prieteniile pe care mi le-a acordat părintele cărturar Grigore Baniță, preotul satului, Mircea Ichim, Nicolae Cabel, Gh. Ceaușu, șeful cenaclului <Al Sahia> din Buzău, Ana Blandiana, Fănuș Neagu, Al. Oprea, Victor Frunză, Lazăr Băciucu, Nicolae Nicolae și lista ar putea continua. Nedrept ar fi să n-o amintesc pe bibliotecara satului, doamna Dorina Ulidea, și pe marele învățător Haralambie Jalbă”.

În ceea ce privește antologia lansată, „Arhipelagul umbrei”, aceasta îi conferă puteri sporite pentru că vede în ea rodul tuturor dascălilor pe care i-a avut, „inclusiv în Facultățile pe care le-am urmat și toți pe care i-am îndrăgit. Recunoștință și prețuire”.

Cartea beneficiază de o prezentare pe care a făcut-o poeta Ana Blandiana, recent încununată cu premiul „Regina de Asturia”, cel mai prestigios din Spania și din toată Europa. Prezentarea acesteia se află pe coperta IV a cărții. „Am citit cartea cu emoție și cu admirație și personal sunt încântată de valoarea ei. Între poezie și literatură există deosebiri de substanță. De data aceasta, autorul transformă literatura în poezie de cel mai înalt grad. În orice caz, Dumitru Ion Dincă este un poet adevărat,  un scriitor matur, profund a cărui poezie e valoroasă prin tematica și autenticitatea ei”, dă mărturie în cuvântul său Ana Blandiana. Tot acolo se află și un cuvânt din partea  conf. univ. dr. Daniel Cristea Enache, de la Universitatea București.

La evenimentul lansării de carte au avut intervenții prof. univ. dr. Titus Vajeu, de la Academia de Arte și Cinematografie din București, Passionaria Stoicescu, scriitor și eseist de prestigiu, colegi ai autorului din Uniunea Scriitorilor, din Uniunea Ziariștilor Profesioniști, prieteni. Alături de scriitor s-a aflat și nepotul său, Alexander Toma, precum și Viorel Domenico, „unul dintre cei mai instruiți cărturari ai generației nostre”, cum l-a numit scriitorul, precum și  prof. Elena Rodica Rusan.

Reamintim faptul că Dumitru Ion Dincă este singurul scriitor buzoian ale cărui merite și activitate literară internațională au fost apreciate la nivelul conducerii statului. El a fost decorat în semn de apreciere pentru activitatea sa literară internațională, cu prilejul Zilei Internaționale a Poeziei, „în semn de apreciere pentru contribuția importantă adusă la promovarea artei poetice în lume”. Președintele țării i-a conferit scriitorului Dumitru Ion Dincă Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A – „Literatura”. Propunerea înaintată Președinției în acest sens a venit din partea ministrului Culturii de atunci, buzoianul Lucian Romașcanu.

Scriitorul născut pe meleaguri buzoiene Dumitru Ion Dincă a fost decorat împreună cu o altă mare creatoare de literatură a României, scriitoare de anvergură universală, și  care, de altfel, i-a fost alături și l-a susținut la începuturile sale, o prietenă veche care „l-a debutat”  încă din adolescență, când i-a observat primele scrieri ce anunțau un univers literar impresionant cu amprentă proprie, Ana Blandiana.˝

Articole similare