luni, 28 septembrie 2020

Școlile, deschise pentru început doar pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a?

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că sunt luate în considerare mai multe scenarii pentru redeschiderea școlilor, acest lucru urmând să se întâmple doar când vor fi luate toate măsurile pentru a fi asigurată siguranța elevilor. Există două scenarii: unul conform căruia anul școlar ar urma să se termine așa cum a fost programat inițial, iar al doilea care prevede prelungirea cu o săptămână a anului școlar 2019-2020.

O altă variantă luată în calcul este ca în primul rând să revină la școală elevii din clasele terminale, care au de susținut Bacalaureatul sau Evaluarea Națională. Această ­va­riantă este agreată și de sindicatele din Educație.

Ele spun că riscul e prea mare să meargă toți elevii la școală, în condițiile în care în multe clase învață și 35 de elevi, iar totalul în școli se ridică și la 1.000 de elevi. Există însă mai multe necunoscute și în ceea ce privește această variantă.

„Sunt însă multe lucruri neclare și într-o astfel de situație”

„Se vehiculează ca primii care ar trebui să meargă la școală ar fi doar elevii din clasele a VIII-a și a XII-a. Este o idee agreată și de noi, sindicatele din învățământ. Sunt însă multe lucruri neclare și într-o astfel de situație. Câți elevi aduci la școală și cum faci lecțiile cu ei, pentru a respecta distanța socială? Cred că abia acum oficialii au înțeles ce înseamnă să ai clase supradimensionate și să nu găsești soluții. Îți trebuie suficiente clase ca elevii să nu se întâlnească în număr mare…”, a declarat pentru OPINIA Ion Dobre, liderul Sindicatului Învă­țământului Preuniversitar (SÎP) Buzău.

Reprezentantul celui mai mare sindicat al profesorilor buzoieni spune că  sunt o mulțime de inconveniente în ceea ce privește sănătatea elevilor.

„Cred că se vor încheia mediile pe baza notelor din primul trimestru”

„Să nu mai vorbim ­despre toalete, unde se duc 300 de copiii. Ce facem la țară, în mediul rural, când primăriile nu au avut nici până acum suficienți bani pentru școli? Acum vor trebui să asigure igienizarea spațiilor din școli și de două ori pe săptămână”, a mai declarat Ion Dobre.

Liderul SÎP Buzău crede că cea mai sigură variantă ar fi să se încheie mediile elevilor doar în baza notelor din primul semestru.

„Eu cred că se va ajunge să se încheie mediile pe baza notelor de pe primul semestru. Este o variantă să se ia în calcul și notele de pe semestru al II-lea, de până la începerea situației de urgență, dar în multe cazuri elevii nu au încă toți câte două note în catalog”, a mai declarat Ion Dobre.

loading...
error: Content is protected !!