Educație

Școlile buzoiene, proiecte europene de peste 1,4 milioane euro

37 de instituții educaționale din județul Buzău au obținut finanțare europeană în acest an școlar  pentru dezvoltarea resursei umane în context european.  Valoarea totală a finanțării a fost de 1.460.583.00 Euro . Școlile buzoiene au depus în luna februarie proiecte în cadrul programului Erasmus+ al Uniunii Europene pentru domeniile educație școlară și formare profesională, prin Acțiunea Cheie 1, prin care  este asigurată participarea elevilor și profesorilor la activităţi relevante ce au loc în afara țării, activități de învățare, respectiv predare şi formare continuă (curs structurat sau activităţi de job-shadowing). Astfel de activități sunt menite să contribuie la dobândirea de cunoştinte şi competenţe pentru profesioniştii implicaţi în domeniul şcolar. Pe de altă parte, componenta Erasmus+ VET oferă oportunităţi pentru elevii din învăţământul vocaţional de a se forma profesional şi/sau de a dobândi experienţă la locul de muncă, experienţă care să le permită dezvoltarea de noi abilităţi şi competenţe, simplificând tranziţia de la educaţie şi formare către piaţa muncii.

La nivelul județului Buzău 15 unități de învățământ au Acreditare Erasmus  în domeniul Educație Școlară (KA120 SCH), iar alte 10 instituții au Acreditare Erasmus pentru domeniul Formare Profesională (KA120 VET), beneficiind de o evaluare în procedură simplificată pentru perioada 2021-2027.

La termenul din luna februarie 2023, numeroase alte școli au depus proiecte și au atras fonduri europene, pentru domeniul Educație Școlară – proiecte de mobilitate de scurtă durată îndeosebi de tipul KA122-SCH, Buzăul fiind județul cu cele mai multe finanțări de acest fel aprobate la nivel național.

În cadrul proiectului de Acreditare Erasmus al Inspectoratului Școlar Județean Buzău, au beneficiat de formare 60 de cadre didactice din 10 unitați de învățământ din mediul rural care nu au mai derulat proiecte în cadrul programului Erasmus+. Dintre acestea, 5 școli au obținut finanțare în acest an pentru a implementa propriile proiecte Erasmus+.

„Instituțiile de învățământ buzoiene care au depus proiecte în acest an au obținut la evaluare punctaje mari, dovedind implicare în atragerea de finanțare europeană. Le așteptăm și la următoarele termene, precum și la sesiunile de consiliere și formare pe care le va organiza  Compartimentul Proiecte Educaționale al Inspectoratului Școlar Județean Buzău în anul școlar 2023-2024. Recomandăm școlilor cu experiență în derularea de proiecte cu finanțare europeană prin programul Erasmus+, să depună la termenul din octombrie 2023 candidatura pentru obținerea Acreditării Erasmus, pentru a avea acces simplificat la oportunitățile de finanțare, pe toată perioada apelului până în anul 2027”, transmite prof. dr. Daniela Palcău, inspector școlar general al Ispectoratului Județean Școlar Buzău.

 

Articole similare