Cultură

Școala din Limpeziș va purta numele poetului Gheorghe Istrate

În data de 2 septembrie s-au împlinit cinci ani de la moartea poetului Gheorghe Istrate. Cu această ocazie, autoritățile din comuna Movila Banului au hotărât ca școala din satul Limpeziș, acolo unde a învățat Gheorghe Istrate, să poarte numele poetului.

Această decizie a fost făcută cunoscută de Biblioteca Județeană Buzău  care  transmite mesajul primarului din Movila Banului, Dorin Romică Moise: „Este o decizie pe care am luat-o în această vară la nivelul Consiliului Local și am dat deja în lucru realizarea unei plăci pe care să fie inscripționat noul nume al școlii. Pe data de 5 septembrie, cu ocazia deschiderii noului an școlar, la Școala din Limpeziș am invitat și reprezentanți ai familiei regretatului poet”.

Biblioteca Județeană Buzău reamintește iubitorilor de poezie câte ceva din activitatea literară a buzoianului Gheorghe Istrate (n. 1940), unul dintre cei mai importanţi scriitori şaizecişti – fiind citat în fruntea promoţiei sale, alături de Cezar Ivănescu, Virgil Mazilescu şi George Alboiu – cel despre care Ştefan Augustin Doinaş spunea că „este un poet incomensurabil mai mare decât ecoul poeziei sale”.

Gheorghe Istrate a absolvit școala generală din satul natal și apoi Liceul „B. P. Hasdeu”. Potrivit publicației jurnaldecurbura.com, poetul nu a putut să se înscrie la facultate din cauza acuzaţiei (false) că tatăl său a fost legionar. A devenit bibliotecar comunal, apoi elev la „Şcoala postliceală de biblioteconomie şi îndrumători culturali” din Bucureşti (de unde este exmatriculat tot pe bază de dosar), și impiegat de mişcare la CFR. În timpul efectuării stagiului militar, soldatul Gheorghe Istrate câştigă locul I pe ţară la un concurs naţional de poezie al Revistei „Viaţa militară”, ocazie cu care îl cunoaşte pe Tudor Arghezi şi i se aprobă, după clarificarea „informaţiei” din dosar, susţinerea unui nou examen de admitere la Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universității București. Reuşeşte, obţine bursă pentru toţi cei cinci ani de studiu şi e lăsat la vatră.

În facultate îi are profesori pe George Călinescu, Al. Rosetti, Tudor Vianu, Al. Piru, Iorgu Iordan, Mihai Pop, Zoe Dumitrescu-Buşulenga, Nicolae Manolescu, iar colegi de an pe Constanţa Buzea, Ioan Alexandru, Adrian Păunescu, Dorin Tudoran, Florin Manolescu, Liviu şi Dorina Grăsoiu, Tia Şerbănescu, Şerban Codrin.

Debutul literar este timpuriu, în 1956, cu poezie în ziarul „Viaţa Buzăului”, iar editorial debutează cu volumul de versuri „Măştile somnului”, în 1968, la Editura Tineretului, primit entuziast de critica literară şi premiat cu Medalia de argint de revista „Breve” din Italia, la concursul „Napoli-Ospite”. Gheorghe Istrate a lucrat în presa centrală: „Scânteia tineretului”, „Tribuna României” etc. A fost redactor-şef al revistei „Curierul românesc”, pe care a fondat-o, cu difuzare în peste 70 de ţări. Din 1970, a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, unde a fost, timp de câteva stagii, membru al Consiliului de conducere.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker