Cultură

O nouă linie de produse ceramice la Școala de Olărit de la Aluniș

Maria Dumitru-Radu, coordonator de proiecte în cadrul Centrului de Artă Aluniș a povestit despre stadiul în care se află „Programul de educație culturală al Școlii de Olărit de la Colți în 2023” și despre rezultatele și impactul pe care acesta le-a avut pentru galasocietatiicivile.ro. În cadrul unui interviu a explicat faptul că de un an nu a mai beneficiat de  finanțare externă și este autosustenabil prin serviciile de cazare și agrement cu plată care permit desfășurarea atelierelor și taberelor gratuite, iar de la începutul toamnei și până acum a oferit nu mai puțin de 10 ateliere gratuite care au constat în experiențe de o zi cu drumeție, atelier de meșteșug și prânz pentru tinerii și copiii aflați în situații vulnerabile și de pe Valea Buzăului.

Dincolo de aceste experiențe oferite tinerilor, proiectul a avut și un impact deosebit asupra comunității, în primul rând în plan economic. „Impactul în comunitatea locală a fost simțitor atât din punct de vedere economic prin locurile de muncă create în cadrul proiectului, a influxului de turiști în zonă care caută și plătesc pentru experiențe și produse locale, cât și social prin diversificarea ofertei de ateliere de educație nonformală pentru elevii din zonă. Totodată prin proiect au fost cooptați numeroși artiști care au participat la rezidențe de artă sau au făcut voluntariat în cadrul atelierelor”, a declarat pentru Gala Societății Civile Maria Dumitru-Radu.

Vestea bună pe care o dă Maria Radu-Dumitru este că proiectul a fost gândit în așa fel încât să continue și să se dezvolte în timp, ceea ce înseamnă că pentru anul viitor vor fi provocări noi. Una dintre acestea, mărturisește Maria Dumitru Radu este „dezvoltarea unei noi linii de produse ceramice pe care le vom realiza în atelier, colaborări cu meșteri și artiști ceramiști precum și continuarea atelierelor cu copii”.

Reamintim că proiectul a urmărit revitalizarea tradiției ceramicii pe Valea Buzăului, promovarea și valorificarea patrimoniului local ca premisă pentru dezvoltarea sustenabilă a comunității (crearea de locuri de muncă pentru localnici, punct de atracție turistică.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker