Politic

Schimbare la față 
a deputatului Avrămescu?

Deputatul Gabriel Avrămescu, președintele organizației județene a Partidului Național Liberal, pare să fi trecut printr-o schimbare majoră, cel puțin în ceea ce privește discursul public la adresa Partidului Social Democrat, cu precădere la adresa primarului Constantin Toma. Dacă în urmă cu câteva săptămâni ieșirile președintelui PNL Buzău căpătaseră tonuri de periferie, presărate cu jigniri și sarcasm, acesta și-a modificat subit discursul, care a devenit mult mai temperat, politicos pe alocuri și care dă impresia că poate discuta cu calm și în termeni adecvați unui politician cu pregătire serioasă în spate.

La ultima sa apariție în media locală, pe parcursul unei emisiuni la Focus TV, așa cum era, de altfel și de așteptat, Gabriel Avrămescu a avut numai cuvinte de bine despre vizita președintelui Klaus Iohannis, începând cu faptul că șeful statului s-a aflat la Școala nr. 11, pe care și liderul PNL Buzău a absolvit-o, moment pe care l-a interpretat într-un mod simbolic, și terminând cu admirația pentru faptul că președintele țării a ales să vină într-un județ cu apartenență majoritară PSD.

„Autostrada A7, principalul proiect PNL”

Președintele PNL Buzău a ales să vadă partea galben-albastră a paharului și în ceea ce privește semnarea primul contract de execuție de pe Autostrada Moldovei, respectiv lotul 2 din Autostrada Ploiești-Buzău, spunând că aceasta reprezintă o reușită a PNL și că sunt șanse mari ca un ministru liberal să fie primul care va circula pe noua autostradă.

„Așa cum spuneam în 2020, este principalul proiect al liberalilor pentru județul Buzău – Autostrada A7. Faptul că a fost ministru al Transporturilor la momentul elaborării studiilor de fezabilitate și a proiectelor tehnice, domnul Bode, care acum este secretar general al partidului și ministru de Interne, iar în momentul acesta este un ministru de la PSD, tot așa, peste un an, dacă nu mă înșel, când va fi rotativa, va fi un ministru de la Partidul Național Liberal și e foarte posibil ca prima mașină care va circula pe autostrada A7, să fie condusă de un ministru liberal al Transporturilor. Asta contează mai puțin pentru oameni, cine sau cum inaugurează, important e că se mișcă niște lucruri în Buzău. Infrastructura mare a fost de la început, de când am pornit în campania electorală, o preocupare a noastră, a Partidului Național Liberal”, a declarat Gabriel Avrămescu, invitat la Focus TV.

„Noi suntem aici ca să rezolvăm problemele buzoienilor”

Reacția disproporționată a președintelui PNL Buzău în legătură cu scandalul fondurilor europene de la Primărie a fost taxată aspru de către președintele PSD Buzău, Lucian Romașcanu, actualul ministru al Culturii, care l-a numit, nici nu mai știm a câta oară, pe Gabriel Avrămescu „electron liber”. Liderul liberal de la Buzău a ales, de această dată, să abordeze problema cu umor, spunând că „electronii liberi” au și rezultate, respectiv, autostrada A7, aruncând și o mică ironie către Lucian Romașcanu.

„Am văzut că în ultima vreme a fost cam ocupat să meargă pe terenurile de fotbal cu domnul Adi Petre, să premieze echipele de fotbal. Cred că s-au rezolvat problemele în cultură și am trecut acum la fotbal, poate așa o să aibă și echipa națională rezultate, că a coborât domnul Romașcanu în iarbă (…) Trebuie să parafrazez o expresie a dumnealui și trebuie să-i dau dreptate: că legile fizicii funcționează și electronii liberi, câteodată, mai produc și câte o reacție în lanț, iar reacția în lanț provocată este această autostradă A7, pentru care s-au agitat foarte tare acei electroni liberi pentru județul Buzău”, a mai spus Avrămescu.

Lucian Romașcanu nu a fost singurul care l-a taxat pe președintele PNL Buzău pentru discursul presărat de ironii și jigniri pe care îl adoptase recent, ci și Constantin Toma a făcut același lucru. Primarul Buzăului a răbufnit în cadrul unei emisiuni a aceluiași post TV și i-a răspuns lui Gabriel Avrămescu la numeroasele invective pe care liderul liberal le-a formulat în spațiul public, în ultima perioadă. De data aceasta, însă, Gabriel Avrămescu a abordat problema cu calm și a oferit un sfat care, culmea, i se aplică la rându-i: jignirile nu-și au rostul.

„Văd că s-a trecut la jigniri din acestea personale care nu cred că își au sensul, că atunci când ești într-o dezbatere politică și ești pe niște principii, e normal să nu fie toată lumea de acord cu anumite decizii administrative. Dar, în momentul în care tu treci de la zona administrativă, politică și ajungi la niște jigniri personale și într-o zonă din-asta suburbană, asta contează și ține foarte mult de cei șapte ani de acasă. În afară de asta, cred că în orice oraș, localitate, e nevoie de dezbatere”, a conchis președintele PNL Buzău.

Mai mult, Avrămescu a mai spus că dincolo de micile sau marile orgolii, interesul buzoienilor trebuie să primeze, pentru că ceea ce va rămâne în urmă este mai grăitor decât contrele politice. În ciuda „înțepăturilor” dintre membrii partidelor politice, colaborarea a fost mereu pe primul loc, existând proiecte comune între PNL și PSD. „Întotdeauna s-a întâmplat așa, pentru că, până la urmă, noi suntem aici ca să rezolvăm problemele buzoienilor. Lăsând deoparte micile orgolii sau orgolii mai mari, dincolo de toate astea, trebuie să lăsăm ceva în urma noastră”, a mai spus Gabriel Avrămescu.

Articole similare