Economic

Scăpăm de pesta porcină, încă ne luptăm cu tuberculoza bovină

La nivelul județului Buzău sunt active opt focare de TBC la bovine și un focar de pestă porcină africană, potrivit ultimelor informații transmise de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Peste 100 de animale au fost sacrificate.

Focarul de pestă porcină a fost identificat în luna august într-o exploataţie nonprofesională, iar inspectorii veterinari desfăşoară anchete la acest moment pentru a stabili dacă poate fi declarat închis, potrivit „Agerpres”.

„La această dată, pe raza judeţului Buzău evoluează un singur focar de pestă porcină africană, în Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Pogoanele. El a fost înregistrat în luna august 2023, dacă în această săptămână nu vor apărea şi alte focare, va fi stins ca urmare a întrunirii tuturor condiţiilor, respectiv a recoltării probelor de sânge din zona de supraveghere şi protecţie a focarului. Focarul a apărut într-o exploataţie nonprofesională, fiind vorba despre două suine. Supraveghem cu atenţie starea de sănătate a animalelor cât şi a oamenilor prin verificarea produselor ajunse în galantare”, a declarat, pentru sursa citată, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.

Alte opt focare de tuberculoză sunt înregistrate la nivelul judeţului, o parte dintre acestea fiind active încă din anul 2022. „Totodată, la nivelul judeţului Buzău sunt active un număr de opt focare de TBC, tuberculoză bovină, respectiv două focare de leuzcoză. Animale bolnave de TBC, sunt peste 100 de capete, vorbim despre o fermă în UAT Amaru şi șapte exploataţii nonprofesionale de pe raza UAT Pogoanele. Aceste focare se sting mai greu în sensul că trebuie să fie efectuate două testări la întreg efectivul de animale, la interval de minim 6 luni. O parte dintre focare sunt de anul trecut, o parte de anul acesta. Toate animalele au fost sacrificate, proprietarii îşi recuperează banii după ce sunt abatorizate”, a mai precizat reprezentantul DSVSA Buzău.

Buzăul va deveni hub de material genetic pentru suine

Preţul cărnii de porc ar putea scădea odată cu operaţionalizarea fermelor care au aplicat la programul de susţinere a reproducerii suinelor, judeţul Buzău având posibilitatea de a deveni un hub naţional al producţiei de material genetic, apreciază conducerea Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ).

Ministerul Agriculturii derulează două programe de susţinere a crescătorilor de suine şi păsări pentru activitatea de reproducţie. La nivelul judeţului Buzău, zece ferme au aplicat pentru programele guvernamentale.

Reproducţia suinelor şi a păsărilor în România ar avea impact financiar major asupra preţului de achiziţie al purceilor şi păsărilor, fapt ce ar putea genera scăderea preţului cărnii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker