Administrație

Scandal la Pârscov. Comuna, în pericol să rămână fără apă

Din cauza unei facturi de un miliard de lei vechi emisă de Electrica

Serviciul public pentru distribuirea apei potabile către populaţia comunei Pârscov se află într-o situaţie cel puţin delicată, acesta înregistrând datorii enorme la furnizorul de electricitate, Electrica Buzău. La acest moment, factura către Electrica se apropie de un miliard de lei vechi!

Ceea ce se întâmplă acum în comuna Pârscov, protagonişti fiind, pe de o parte, Primăria, în contradictoriu cu Serviciul de distribuire a apei potabile, ar putea fi prezentat drept un model negativ vizavi de interacţiunea grupurilor politice locale, care nici pe departe nu își coordonează activităţile în folosul populaţiei, de altfel, votanţii care le-au facilitat, la un moment dat, accederea în funcţii publice ori în sfera de influenţă.

La propunerea primarului Daniel Mihai, şi cu votul Consiliului Local, Serviciul de distribuire a apei potabile a fost externalizat, el funcţionând sub tutela Consiliului Local, dar cu activitate contabilă separată de a UAT Pârscov. La momentul respectiv, măsura a fost propusă şi acceptată în perspectiva eficientizării activităţii, în genere fiind vorba despre conştientizarea populaţiei la plata facturilor în ritm lunar, dar şi impulsionarea personalului angajat de a urmări îndeaproape ritmul şi mai ales nivelul încasărilor. Că nu s-a obţinut rezultatul scontat, dovada este scandalul care este subiect la ordinea zilei între cetăţenii comunei Pârscov.

Conform uzanţelor la zi, subiectul capătă diverse forme informative pe reţelele de socializare, acolo unde grupurile politice duc un război al declaraţiilor crunte: „reclamaţii la Poliţie, sesizări la diverse instituţii de control ale statului, ameninţări, denigrări în spaţiul public”.

De pe aceleaşi canale de informare am aflat şi despre datoriile acumulate de Serviciul de Apă aflat în subordinea Consiliului Local Pârscov – aproximativ un miliard de lei vechi -, dar şi despre propunerea primarului Daniel Mihai, la şedinţa ordinară a lunii decembrie 2023, ca Serviciul de Apă să fie desfiinţat. Proiectul de hotărâre înaintat de primarul de Pârscov nu a fost validat de plenul deliberativului Local, pentru că reprezentanţii opoziţiei compun majoritatea: patru consilieri din partea PNL şi alţi patru din partea ALDE. Primarul Daniel Mihai, care are de partea sa doar şapte consilieri, ne-a confirmat realitatea celor prezentate pe reţelele de socializare şi ne spune că la acest moment este preocupat doar de momentul în care Electrica va emite factura pentru plata energiei consumate, adică de aproape un miliard de lei vechi, bani pe care Serviciul nu-i are în casierie, iar de la bugetul local ar fi ilegal să se facă o astfel de plată. „Sincer, pe mine nu mă interesează certurile pe reţelele de socializare, cu toate că nu este în regulă să existe astfel de manifestări, de multe ori dincolo de limita bunului simţ! Eu mă gândesc la ziua în care Electrica va emite factura şi, implicit, la sistarea furnizării apei, pentru că nu văd să se facă atâtea încasări care să acopere o asemenea factură! La şedinţa din această lună, voi relua propunerea pentru desfiinţarea actualului Serviciu de furnizare a apei potabile către populaţie, după care vom gândi soluţia optimă pentru normalizarea situaţiei, fără ca populaţia să sufere. Se pare că, din decembrie până acum, actuala conducere a Serviciului şi-a reconsiderat poziţia şi a transmis Opoziţiei din Consiliul Local că ar fi bine să voteze pentru desfiinţare… Interesant, însă, mi se pare faptul că aceeaşi conducere ar condiţiona votul în Consiliu de păstrarea funcţiei în viitoarea reorganizare!”, ne-a informat primarul comunei Pârscov, Daniel Mihai.

Revenind la prima sursă de informare, Facebook, spre exemplificarea celor prezentate mai sus prezentăm un paragraf dintr-o postare ce pare să aparţină taberei care susţine actuala conducere a Primăriei Pârscov.

„De la 1 ianuarie 2023 și până la 1 noiembrie 2023, șefa serviciului de apă a cheltuit: 20.000 lei (două sute de milioane lei vechi) – CHELTUIELI CU COMBUSTIBILUL în 10 LUNI DE ZILE.

Haideți să vă explic: 2000 lei/lună -> la un preț mediu al combustibilului de 7 lei rezultă 285 litri pe lună. La o medie de 21 de zile lucrătoare pe lună ar însemna aproximativ 13,57 litri/zi; la un consum mediu de 6-6,5 litri la 100 km rezultă cam 200 km pe zi. Vă dați seama 200km/zi!? ISTOVITOR dacă ar fi și real …”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker