Sănătate

Scade interesul buzoienilor pentru vaccinare

Interesul buzoienilor pentru ­imunizarea împotriva Covid-19 a scăzut simțitor în ultimele două zile, chestiune care reiese și din statistica Direcției de Sănătate Publică. Dacă până nu demult se vaccinau peste 1.000 de persoane pe zi, duminică și luni s-au vaccinat în total doar 1.272.

Un număr foarte mic de persoane vaccinate a fost înregistrat duminică, atunci când doar 462 de buzoieni au ales să se imunizeze împotriva Coronavirusului. În continuare, serul de la Pfizer este cel mai căutat, duminică fiind administrate 331 de doze. În ultima zi de week-end nu a fost administrată ­nicio doză de vaccin Johnson& ­Johnson, ser care este destinat cabinetelor medicilor de familie care participă la campania de vaccinare. De asemenea, luni au fost imunizate 810 persoane în Buzău, un număr mic dacă ne raportăm la numărul persoanelor vaccinate săptămâna trecută.

Chiar dacă în județul Buzău au fost imunizate aproape 124.000 de persoane, există o tendință de scădere a adresabilității față de vaccin, motiv pentru care, în următoarea perioadă, autoritățile au decis să se adreseze și publicului tânăr cu vârste între 16 și 18 ani, prin organizarea unui maraton de vaccinare.

Nici la nivel național lucrurile nu stau mai bine. Luni au fost imunizate doar 57.615 persoane, un număr mic comparativ cu aproape 100.000 de doze care erau administrate zilnic până acum. Până ieri s-au vaccinat 4.159.340 de persoane la nivelul întregii țări, iar pragul de cinci milioane de persoane vaccinate pare a fi departe.

În timp ce interesul pentru vaccinare scade, și numărul cazurilor confirmate cu Covid-19 este în scădere, în Buzău fiind raportate, marți dimineață, trei cazuri noi de Covid-19.

,,Nu cred că este o inhibare a apetitului. Din câte știm, se estima de la început faptul că o treime din oameni erau hotărâți să se vaccineze, o treime sunt ezitanți și o treime nu își doresc. Cred că acum ajungem în segmentul de populație ezitant (…) Mai avem un concept pe care ne gândim să îl operaționalizăm. Este vorba despre <Orașul vaccinează satul>, pentru că oamenii din rural au încredere în medicii de la oraș (…) Oamenii trebuie să înțeleagă că se pot prezenta în continuare la centrele de vaccinare fără programare, pentru că sunt unii oameni care nu cunosc că este posibil acest lucru. Putem, de asemenea, să aprovizionăm centrele și să nu mai fie oameni refuzați”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu ­Gheor­ghiță.

Articole similare