Politic

Sbîrnea: Producătorii de pâine, ulei și lactate pot primi până la 500.000 euro sub formă de granturi

Guvernul a aprobat, miercuri, o Ordonanță de Urgență prin care se instituie o schemă ce prevede acordarea unui grant financiar operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor si grăsimilor, a produselor lactate, dar și a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă. Resursele financiare totale necesare implementării schemei de ajutor de stat sunt de 985.740.000 lei și reprezintă echivalentul în lei a sumei de 200.000.000 euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Agriculturii, beneficiarii schemei sunt operatorii economici care desfășoară activități încadrate în clasele de clasificare Cod CAEN 1061 – Fabricarea produselor de morărit; Cod CAEN 1041 – Fabricarea uleiurilor și grăsimilor; Cod CAEN 1051 – Fabricarea produselor lactate si a brânzeturilor; Cod CAEN 1091 – Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă.

Grantul financiar maxim care se acordă per beneficiar este de 500.000 euro, condiționat de constituirea unor stocuri de materie primă pentru procesare, respectiv, 14.280 tone de grâu, sau 14.280 tone porumb, 9.615 tone de floarea-soarelui sau 10.000 tone lapte crud materie primă, sau pentru obținerea de furaje combinate 15.600 tone constituite din grâu și/sau orz și/sau porumb și/sau soia și /sau rapiță, după cum se precizează în document. Dacă stocurile constituite sunt mai mici decât cele prevăzute, nivelul grantului financiar se diminuează procentual, în mod corespunzător, iar dacă stocurile constituite de beneficiar sunt mai mari decât cele prevăzute, se acordă nivelul maxim al grantului financiar.

Decizia Guvernului a fost salutată și de senatorul social-democrat de Buzău Liliana Sbîrnea, care a transmis că măsurile vor favoriza cetățenii, în final și vor beneficia de prețuri accesibile la produse fabricate în țara noastră.

„Agricultura și industria ali­mentară înseamnă securitate alimentară, dezvoltarea comunităților și economie independentă. Sprijinul acordat lor este sprijinul pentru ca fiecare dintre dumneavoastră să beneficieze de prețuri accesibile și de produse de calitate fabricate în județul și țara noastră. În continuarea angajamentelor pe care ni le-am asumat, prin ministrul PSD al Agriculturii, domnul Petre Daea, astăzi (16 noiembrie, n.r..), am instituit acordarea unui grant financiar în valoare de până la 500.000 euro per întreprindere pentru operatorii din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor si grăsimilor, a produselor lactate,  a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă pentru ca aceștia să poată să-și compenseze creșterea costurilor suportate legate de constituirea stocurilor de materie primă și a costurilor legate de transport, depozitare și procesare”, a transmis Liliana Sbîrnea, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare