Politic

Sbîrnea: Dublarea valorii normei de hrană pentru pacienții din spitale, o prioritate

Creșterile prețurilor la alimente din ultima vreme, puse pe seama inflației, cer schimbări, iar de câteva zile discuțiile intense privesc norma de hrană din spitale, după ce în spațiul public au apărut mai multe fotografii cu porții sărăcăcioase date bolnavilor. Instituțiile spitalicești s-au justificat prin faptul că banii alocați sunt insuficienți pentru a procura hrana necesară, iar 11 lei reprezintă o sumă mult prea mică pentru o masă sățioasă.

Autoritățile au anunțat măsuri, iar președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat, săptămâna trecută, că norma de hrană pentru pacienți trebuie crescută de la 11 lei la 20 de lei, nu pentru că aceasta este un „moft sau o pomană”, ci pentru că este o necesitate impusă de evoluția actuală a pieței alimentare. „Mai e problema cu norma de hrană (în spitale, n.r.). S-au scumpit toate produsele alimentare, e normal să mărim norma de hrană de la 11 lei la 20 de lei pentru pacienţi (…) Am vorbit cu domnul ministru Rafila, dânsul va prezenta şi ministrului de Finanţe şi premierului, e în derulare, s-ar putea ca săptămâna asta, săptămâna viitoare să rezolve această problemă, pentru că o impune piaţa, nu este un moft sau o pomană, dimpotrivă, e un lucru pe care trebuie să îl regleze Guvernul”, a spus Ciolacu, potrivit agerpres.ro.

De aceeași părere este și senatorul social-democrat de Buzău Liliana Sbîrnea, care susține că dublarea valorii normei de hrană este o prioritate, un obiectiv care trebuie atins cât mai repede și care trebuie să atragă după sine și alte măsuri în acest sens, precum valoarea mărită pentru masa copiilor din centrele de plasament sau adaptarea hranei pacienților în funcție de afecțiuni și de recomandări ale medicilor. „Începem săptămâna de lucru în Parlamentul României cu un nou obiectiv pe care ni-l dorim atins cât mai repede: dublarea valorii normei de hrană pentru pacienții din spitale! În plus, PSD propune ca aceeași valoare mărită să se acorde și pentru masa copiilor din centrele de plasament, iar toate celelalte norme speciale de hrană, cum sunt cele pentru bolnavii care trebuie să urmeze un anumit regim în funcție de boală, să se dubleze în mod corespunzător. Sănătatea este și trebuie să fie o prioritate pentru noi toți!”, a precizat Liliana Sbîrnea, într-o postare pe Facebook.

Schimbarea trebuie să vină cât mai repede în acest caz, dat fiind că alimentația joacă un rol esențial în recuperarea pacienților, indiferent de gravitatea afecțiunilor de care suferă, lucru reiterat de medici de numeroase ori.

La Spitalul Județean de Urgență Buzău, hrana este în sistem de catering, iar tarifele pentru mese diferă în funcție de pacienți, potrivit reprezentanților unității medicale. Tarifele variază de la 11 lei la 17 lei, iar hrana de 11 lei o primesc bebelușii și copiii, respectiv laptele praf, în timp ce suma de 17 lei este alocată pentru mesele pacienților internați cu tuberculoză, HIV sau SIDA. Un pacient obișnuit internat în cea mai mare unitate medicală din Buzău primește mâncare în sistem catering de 16 lei pe zi.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker