Politic

Sbîrnea: Bujorul devine expresia oficială a identității românești

Camera Deputaților a adoptat, marțea trecută, proiectul prin care bujorul este declarat Floare Națională a României, cu 180 voturi „pentru”, 39 „împotrivă” și 23 de abțineri. Din proiect reiese că autoritățile administrației publice locale pot sprijini material și logistic întreținerea și protejarea rezervațiilor naturale de bujor românesc și vor lua măsuri pentru adaptarea la condițiile pedo-climatice din România a diferitelor specii de bujor existente în alte țări.

Proiectul mai prevede că autoritățile administrației publice locale pot organiza anual expoziții florale centrate pe bujor și vor putea amenaja în parcuri și grădini publice spații rezervate cultivării florii de bujor. Consiliile județene pot lua măsuri pentru înființarea și întreținerea unor mini-grădini botanice în care florile de bujor să ocupe spații distincte și pot sprijini amenajarea unor alei de bujor ca floare peisagistică urbană. Uniunea Artiștilor Plastici va sprijini organizarea pe plan local a unor expoziții de pictură consacrate florii de bujor. Totodată, se prevede ca Romfilatelia să cuprindă în planul său de emisiuni filatelice emiterea unor colițe și timbre consacrate florii de bujor.

Senatorul social-democrat buzoian Liliana Sbîrnea a fost printre inițiatorii proiectului de lege, iar aceasta a transmis că, astfel, bujorul devine încă o marcă a identității românești pe care românii de pretutindeni o pot folosi în a-și exprima apartenența.

„Cred că trebuie să fim mândri că suntem români și cu vorba, și cu fapta! Identitatea noastră ca țară și neam este cea care ne ține uniți și care ne oferă putere, generație după generație. Am susținut și voi susține mereu apărarea și cultivarea simbolurilor noastre naționale care arată întregii
lumi extraordinarele valori și tradiții pe care le avem. Cu puțină vreme în urmă, vă informam că, la propunerea Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, am inițiat proiectul de lege pentru declararea bujorului floare națională și simbol floral al României.
Mă bucur să vă anunț că, odată cu votul final din Camera Deputaților, această floare absolut minunată, care a însoțit mereu cultura și tradiția noastre, devine expresia oficială a identității românești! Suntem români și este responsabilitatea noastră să ne apărăm și să ne cultivăm toate elementele și simbolurile valoroase care ne definesc!”, a transmis Liliana Sbîrnea, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Articole similare