marți, 22 septembrie 2020

Șase luni de la atacul criminal de la Spitalul Săpoca, nicio soluție în anchetă

Ancheta în cazul masacrului de la Spitalul Săpoca bate pasul pe loc. Concluziile expertizei încă sunt așteptate la dosarul cauzei, deși astăzi se fac șase luni de la atacul ­cri­minal al lui Nicolae Lungu  din două saloane ale Spitalului de Neuropsihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță. În noaptea de 17 spre 18 august, bărbatul a ucis pe loc trei oameni, o pacientă a murit la spital la scurt timp, iar alte trei victime au decedat în zilele următoare la spitale din București. Alți șase pacienți din spital au fost răniți în atac. Rezultatul expertizei este esențial pentru continuarea anchetei. Potrivit Campustv, medicii psihiatrici ar înclina spre diagnosticul de lipsă de discernământ, rezoluție care ar putea fi contestată de procurori.

Potrivit declarațiilor de la acel moment ale ­mi­nistrului Sănătății, asistenta aflată în gardă pe secția unde s-a întâmplat nenorocirea ar fi declarat că medicația i-a fost asigurată, însă în foaia pacientului nu exită astfel de mențiuni. ,,Sunt o serie de lucruri inexplicabile, nu s-au respectat prevederile din fișa postului. Erau doi paznici, potrivit legii. În plus, fochiștii au făcut și ei cursuri și pot face această pază. Pacientul fost mutat pe o zonă nesupravegheată. În foaia de tratament medicul a consemnat că trebuie să fie sedat. În foaia de observație apare un formular în care asistenta notează ora la care admi­nistrează tratamentul și ce tratament administrează. Asistenta spune că a administrat tratamentul, dar în foaie nu apare consemnat”, declara Sorina Pintea, în urma controlului de la Săpoca.

Individul care a semănat moarte în Spitalul Săpoca este internat în continuare în camera de izolare a unui pavilion de la unitatea medicală unde s-a produs nenorocirea. De câteva ori, bărbatul a fost scos, sub escorta mascaților, pentru a fi dus în fața comisiei de expertiză sau la procurorul de caz.

Dacă se stabilește că autorul a avut discernământ, bărbatul va fi arestat și trimis în judecată pentru omor calificat, tentativă la omor calificat și distrugere.

În caz că verdictul va fi ,,fără discernământ”, individul nu va fi chemat în fața instanței și va fi internat într-o secție specială a Spitalului Săpoca.

Procurorii au în lucru și cercetarea în REM pentru infracțiunile de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, aici fiind vizată atitudinea angajaților aflați în tură pe secția în care a avut loc masacrul. În funcție de rezultatul expertizei toxicologice se va stabili încadrarea faptelor cadrelor medicale responsabile de pacient la momentul atacului.

Amintim că un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie și Măsuri pentru Siguranță Săpoca a omorât, în noaptea de 17 spre 18 august, trei pacienți și a rănit alți nouă cu un stativ de perfuzie. Unul dintre aceștia, o tănără, a decedat ulterior la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean. Câteva zile mai târziu alte patru victime au murit la spitale din București. Agresorul are 38 de ani și este din comuna Săgeata, județul Buzău, fiind fără ocupație. El a fost internat voluntar cu sevraj etilic în noaptea de 15 spre 16 august. După produ­cerea atacului, a încercat să fugă și a fost imobilizat de un polițist, aflat în unitatea medicală pentru internarea unui alt pacient.

Nicolae Lungu, criminalul de la Săpoca, le-a spus anchetatorilor că nu și-a dat seama că lovește oameni decât atunci când a văzut sânge.

loading...
error: Content is protected !!