Actualitate

Sărbătoare sub semnul protestelor

• Care este calendarul acțiunilor sindicale ale polițiștilor

Astăzi, din nou în stradă, potrivit calendarului de proteste stabilit la nivelul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. „Ne pregătim să <sărbătorim> Ziua Poliției prin acțiuni sindicale! Ne antrenăm pentru a sărbători prin manifestări de amploare Ziua Poliției Române – 25 martie 2021. Nu acceptăm să fim sfidați de către Guvern și Parlament!”, acesta este mesajul pe care liderii Sindicatului Națio­nal al Polițiștilor și Personalului Contractual îl transmit, după ce toate manifestările organizate timp de aproape două luni de zile nu au condus la rezolvarea vreunui punct din lista lor de revendicări.

„Așa cum am informat, continuăm protestele planificate, pentru că Guvernul și Parlamentul au legiferat, afectându-ne drepturile economice și profesionale, atât  familiei noastre ocupaționale, cât și tuturor angajaților din România. Nu acceptăm ca să fim tratați cu nepăsare și indiferență! Suntem cel mai mare sindicat din România și avem dreptul să le cerem factorilor politici să ne trateze cu respect, prin dialog social, conform Constituției și legilor în vigoare!”, au transmis sindicaliștii SNPPC, care cer respectarea legii de către toată lumea: „Dacă noi respectăm le­gea, să o respecte și ei!”.

Revendicările FSNPPC, transmise oficial prim-ministrului, unele încă din data de 12 ia­nuarie, au rămas aceleași și se referă la renunțarea la aplicarea etapizată a Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, de la 1 ia­nua­rie 2021; abrogarea prevederilor care anulează indexarea pensiilor  militare de stat, cu rata inflației, în cursul acestui an; eliminarea discriminării specialiștilor din structurile de investigații criminale, de combatere a criminalității organizate, de acțiuni și intervenții speciale, din centrele de arest-transfer, criminaliștilor etc., cu privire la sporul pentru risc și suprasolicitare neuropsihică; actualizarea normei lunare de hrană, în raport cu indicii prețurilor de consum stabiliți de Institutul Național de Statistică; încadrarea unitară a personalului contractual în grupe de muncă, deoarece este tratat discriminatoriu, în prezent, din acest punct de vedere; acordarea voucherelor de vacan­ță/decontului serviciilor turistice  în cursul anului curent.

De asemenea, revendicările care se referă strict la munca de polițist privesc modernizarea logisticii și dotarea cu echipamente/mijloace tehnice de intervenție, care să asigure eficiența misiunilor derulate în ­slujba cetățenilor și a statului, dar și protecția polițiștilor; ­dimi­nuarea deficitului major de personal din toate structurile, în special din cele operative (care ajunge și la 25-30%), pentru a nu mai fi puși în situația ca trei polițiști să muncească pentru patru, ceea ce implică eficiență scăzută în misiuni și suprasoli­citarea personalului.

Pe de altă parte, polițiștii doresc să atace în instanță Hotărârea de Guvern care prelungește starea de alertă, în cuprinsul căreia sunt prevăzute restricțiile. Mai mult decât atât, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual pregătește blocarea instanțelor cu 40.000 de acțiuni împotriva Ordonanței înghețării salariilor.

Nemulțumirile polițiștilor buzoieni sunt legate de neres­pectarea legii privind sala­rizarea, dar la aceasta se adaugă o serie de multe alte probleme despre care liderul sindical buzoian, Vasile Bița, a vorbit în nenumărate rânduri. O pro­blemă majoră acum a devenit și deficitul de personal. Liderul sindical vorbește de un deficit de 20% de polițiști, care  se resimte mult mai accentuat în activitatea operativă a Poliției. Deficitul este resimțit cu atât mai mult cu cât în ultimele luni s-au pensionat oameni cu experiență. Ei s-au grăbit cu pensionarea din cauza măsurilor pe care le-au luat guvernanții, spune liderul sindical buzoian Vasile Bița, care atrage atenția că economiile pe care guvernanții vor să le facă în dreptul Poliției române se traduc în practică prin tragedii mai multe, fapte penale mai multe. „Continuă prin orice metodă să se facă economii.  Ce rezultă din aceste economii? Exact ce se vede: fapte penale mai multe, evenimente negative mai multe, tragedii mai multe…”, spune Bița, care atrage atenția că o situație similară se înregistrează și în cazul jandarmilor și pompierilor, care însă nu au dreptul să înființeze sindicat și nu pot protesta dacă nu sunt mulțumiți de salarii ori de alte aspecte profesionale.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker