ActualitateCultură

Sărbătoare cu ștaif, în Drăgaică

Prezența orchestrei Metropolitane Bucureşti, condusă de buzoianul Daniel Jinga, pe scena din Drăgaică constituie o premieră și ridică foarte mult valoarea evenimentelor culturale ce însoțesc acest târg ce datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. De asemenea, prezența maestrului Gheorghe Zamfir, considerat un geniu al naiului – care deține 120 de discuri de aur și de platină-, pe aceeași scenă cu orchestrea Metropolitană Bucureşti în acest târg al Buzăului, face memorabilă această ediție a târgului Drăgaica, care vorbește în același timp despre un străvechi cult solar, „Sânzienele”, care se sărbătoresc, în tradiţia populară, la 24 iunie, dar și de ziua Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare care se mai numeşte în unele locuri şi „Cap de vară“, pentru că acum soarele ajunge la apogeu şi este începutul verii.

Dimitrie Cantemir relata, în „Descrierea Moldovei“, că ţăranii „cred că în ziua în care se prăznuieşte acest sfânt (Ioan Botezătorul), Soarele nu-şi străbate drumul său drept, ci într-o linie tremurată. De aceea, toţi ţăranii moldoveni se scoală în acea zi înaintea zorilor şi privesc cu ochi mari răsăritul soarelui. Şi cum ochiul nu suferă prea mult această lumină şi, din pricina ei, începe să se zdruncine şi să tremure, ei pun pe seama soarelui tremurătură pe care o simt în ochi şi se întorc voioşi acasă, după ce au făcut această încercare“.

Evenimentele culturale din Drăgaică se vor derula și pe parcursul acestei săptămâni și vor  cuprinde numeroase concerte susţinute de artişti şi formaţii consacrate: Delia, Laurenţiu Cazan, 3 Sud Est şi alţii.

În această seară, denumită sugestiv „Seara Latino”, buzoienii se vor putea întâlni în Drăgaică cu WRS, reprezentantul României la Eurovision de anul acesta.

„După doi ani de întrerupere, din cauza pandemiei, vom continua (…) povestea celui mai vechi târg din România, atestat documentar din 1778, dar potrivit istoricilor, acest târg, bâlci, iarmaroc ar proveni chiar din vremea dacilor. Între 9 şi 26 iunie, în fiecare zi de la 10.00 la 22.00, vă invităm să vă bucuraţi de muzica marilor artişti din România şi Basarabia, gustând produsele noastre locale. Vor fi mulţi meşteri populari, dar şi comercianţi cu marfă diversă”, a scris primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, pe pagina sa de Facebook.

Organizatorii se aşteaptă ca târgul „Drăgaica” să fie vizitat de sute de mii de turişti.

Evenimentul este susţinut de Primăria Municipiului Buzău, prin Centrul Cultural şi Educaţional „Alexandru Marghiloman”, iar programul poate fi consultat pe pagina de Facebook Drăgaica Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker