Actualitate

Şansă la o viaţă mai bună, educaţie şi integrare în societate pentru 24 de copii plasaţi în apartamente de tip familial

24 de copii buzoieni, pentru care reintegrarea în familie nu a fost posibilă. În cazul lor Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a decis plasare în apartamente de tip familial. Este vorba despre patru apartamente cu o capacitate de câte şase locuri fiecare, care au fost achiziţionate de către Consiliul Judeţean, prin DGASPC.

Cei 24 de copii au ajuns în aceste apartamente de pe data de 15 octombrie. Odată cu transferul lor de la Complexul de Servicii Comunitare nr. 2 Buzău în apartamente, Complexul şi-a încetat activitatea, în conformitate cu Planul de închidere, avizat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, prin ANPDCA constituind, în acelaşi timp, un exemplu de bună practică, fiind unul dintre puţinele centre de acest tip din ţară, a căror activitate în­cetează în contextul epidemiologic actual.

Despre această transformare în ceea ce priveşte condiţiile de care vor beneficia cei 24 de copii care se doreşte a fi reintegraţi mai uşor în societate, directorul general al DGASPC Buzău, Lore­dana Dorobanţu, spu­ne: „Închiderea Centrului de plasament nr. 2 din Buzău înseamnă pentru noi atingerea unui obiectiv prioritar, cu atât mai mult cu cât acţiunile întreprinse în acest sens au fost adaptate contextului epidemiologic actual. Ne bucurăm că, după măsurile de reintegrare şi prevenire derulate pe parcursul a doi ani, putem oferi copiilor un mediu de viaţă familial, care să le permită dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă şi să le asigure o cât mai bună integrare socială şi profesională”.

Acest transfer al copiilor într-un mediu propice dezvoltării lor  nu ar fi fost posibil fără sprijinul pe care Consiliul Judeţean Buzău l-a acordat specialiştilor DGASPC Buzău.

Pre­şedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Ema­noil Neagu, spune des­pre acest proiect că se înscrie în preocupările instituţiei de a îmbunătăţi serviciile sociale atât prin tragerea de fonduri europene, cât şi din fondurile proprii: „Consiliul Judeţean Buzău a sprijinit întotdeauna serviciile sociale din judeţ, susţinând şi finanţând implementarea de proiecte al căror scop să fie creşterea calităţii vieţii persoanelor vulnerabile – copii, persoane cu dizabilităţi, vârstnici. Pe lângă atragerea de fonduri europene nerambursabile, Consiliul Judeţean Buzău contribuie şi în mod direct, prin fonduri proprii, la dezvoltarea unor tipuri noi de servicii. Astfel, înţelegând nevoia copiilor de a se dezvolta într-un mediu cât mai apropiat de cel familial, Consiliul Judeţean Buzău a finanţat achiziţionarea a 4 apartamente în Municipiul Buzău, pentru a finaliza într-un timp cât mai scurt procesul de închidere a Centrului de plasament.”

În ultimii trei ani, specialiştii DGASPC Buzău au desfăşurat numeroase activităţi în vederea pregătirii închiderii CSC nr.2 Buzău. Timp de trei ani au fost pregătiţi copii, a fost pregătit şi personalul, au fost găsite soluţii, care pentru  unii copii au însemnat reintegrare în ­fa­milie, a fost pregătit transferul, au fost sprijiniţi  înainte de a intra în sistem prin fundaţie şi prin Consiliul Judeţean. Astfel, un pas important în acest sens l-a constituit implementarea de către Consiliul Judeţean Buzău, DGASPC Buzău, în parteneriat cu Fundaţia SERA ROMÂNIA a unui proiect de reintegrare/prevenire, în scopul reintegrării în familie a unui număr de peste 50 de copii, beneficiari ai măsurilor de protecţie specială în cadrul CSC nr. 2 Buzău sau aflaţi în evidenţa DGASPC Buzău, precum şi prevenirea separării copilului de familie.

Valoarea estimată a bugetului proiectului este de 100.000 euro, din care un procent de 60% este asumat de Fundaţia SERA România, iar 40% de către Consiliul Judeţean Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker