Administrație

Săgeata: Drumuri şi gaze, două proiecte în prag de implementare

„După multe eforturi, așteptări și întârzieri birocratice întâmpinate, doresc să vă aduc la cunoștință că în această săptămână s-a reușit semnarea contractului de finanțare pentru Proiectul <Modernizare drumuri sătești, Etapa I>”, anunță primarul comunei Săgeata. Iar la una dintre ultimele întâlniri cu o parte dintre locuitorii comunei pe care o păstoreşte, primarul Sorin Tănase răspundea pe loc la întrebarea: „La Vadu Paşii se lucrează pentru gaze, la noi?”, spunând că la acest moment se caută cea mai bună soluţie pentru amplasarea conductei principale de distribuţie, după ce varianta iniţială a picat, urmare a modernizării DJ 203K.

OPINIA a prezentat, în mai multe rânduri, o minimă analiză/explicaţie cu trimitere la perioadele prelungite de aşteptare a multora dintre proiectele/documentaţii depuse de primarii buzoieni pentru accesarea de fonduri guvernamentale sau externe, pentru investiţii de interes public – infrastructură rutieră, reţele de apă-canal sau de gaze naturale, reabilitări şi modernizări în sistemele locale de învăţământ ori sănătate -,
a căror ţintă este ridicarea nivelului de trai la nivelul comunităţilor. Multe dintre proiecte au fost depuse, cum este şi cazul comunei Săgeata, încă de pe timpul derulării vestitelor programe naţionale PNDL I şi II. Documentaţiile au fost evaluate, primarii au primit răspunsuri pozitive în legătură cu evaluarea, punctajele obţinute le-au trimis pe liste eligibile la finanţare şi… cam atât! În majoritatea cazurilor se instala… aşteptarea. Sorin Tănase, primarul comunei Săgeata, ca mulţi alţi primari din judeţ, nu au lăsat lucrurile în aşteptare şi au bătut, la propriu, în permanenţă la uşile ministerelor, solicitând semnarea contractelor de finanţare.

Unul dintre cele mai mari proiecte pentru care primarul Tănase a reuşit să atragă finanţare şi pentru care este semnat contractul de execuţie este „Modernizarea drumurilor săteşti – Etapa I”. În cadrul acestei etape sunt cuprinse drumuri sătești din satele Dâmbroca, Bordușani, Săgeata, Beilic și Găvănești, ce urmează a fi asfaltate pe o lungime de aproximativ 16,8 km. Totodată, se așteaptă semnarea contractului și pentru „Modernizare drumuri sătești – Etapa 2”, proiect ce vine în completarea acestei prime etape, urmând astfel ca infrastructura comunei Săgeata să se îmbunătățească semnificativ.

„În acest mandat, la nivelul comunității Săgeata s-au depus numeroase proiecte, unele dintre ele urmând să se implementeze în cel mai scurt timp, iar pentru altele se așteaptă semnarea contractelor. Nu am oferit niciodată informații înainte de a fi semnate contractele de finanțare, întrucât nu doresc să vin în fața dumneavoastră cu promisiuni fără fond sau care nu prezintă siguranța concretizării”, este mesajul transmis de primarul Sorin Tănase către locuitorii comunei.

În contextul celor lansate de primarul Tănase în mesajul de mai sus, trebuie amintite şi ultimele noutăţi legate de implementarea proiectului pentru aducţiunea gazelor naturale în comuna Săgeata. După cum se ştie, investiţiile de acest gen au fost structurate după o strategie la nivel judeţean, pentru crearea de asocieri la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale astfel încât, pe de o parte, să crească punctajul documentaţiilor respective la momentul evaluărilor, pe de alta, să ofere posibilitatea unor comunităţi cu posibilităţi financiare limitate, cum este şi cazul comunei Săgeata, să beneficieze de astfel de investiţii costisitoare.

Într-unul dintre răspunsuri, într-un dialog pe reţelele de socializare, primarul Sorin Tănase explica stadiul lucrărilor pe proiectul „Gaze”, cu o paralelă la investiţia deja începută în comuna vecină Vadu Paşii. Proiectul iniţial prevedea ca aducţiunea principală să urmeze laturile drumului judeţean DK 203K, de unde să fie alimentate, în sistem antenă, gospodăriile aflate pe drumurile laterale. Având în vedere că DJ 203K tocmai ce a fost modernizat, nu sunt permise lucrări în imediata apropiere a arterei de circulaţie. De aceea, la acest moment se caută soluţii pentru un traseu alternativ, o etapă ce nu va afecta mult timp.

„Doresc să vă asigur de toată implicarea mea în procesul de îmbunătățire a condițiilor de trai la nivelul Comunei Săgeata, și chiar dacă nu am postat despre proiectele la care am lucrat împreună cu echipa mea în toată această perioadă, ele sunt în derulare și vă voi oferi informații despre acestea la momentul potrivit”, a încheiat primarul Sorin Tănase.

Articole similare