Economic

S-a triplat suprafața cultivată de buzoieni cu usturoi

Suprafața cultivată de buzoieni în acest an cu usturoi este aproape triplă față de cea de anul trecut. Așa se face că, după multă vreme, usturoiul din piețele buzoienilor vine în mare parte din bazinul Râmnicelu și Balta Albă, unde se află concentrate cele mai întinse suprafețe cu această cultură. Mai mult decât atât, Direcția Agricolă i-a încurajat pe producătorii buzoieni să înființeze culturi cu usturoi autohton.

Directorul Direcției Agricole Buzău confirmă creșterea suprafețelor cultivate cu usturoi, dar și al producătorilor. El explică faptul că, în acest an, su­prafața cultivată în județ cu usturoi a fost de 235 de hectare, cea mai mare suprafață înființată la ni­vel național cu această cultură. „Anul trecut am avut 94 de hectare cultivate cu usturoi, iar acum avem o su­prafață mai mult decât dublă față de 2019”, a spus directorul Direcției Agricole Buzău, dr. ing. Cosmin Florea.

Creșterea suprafeței cultivate cu usturoi a avut loc ca urmare a interesului sporit pe care l-au avut agricultorii buzoieni  față de această cultură. Așa se face că, în acest an, și numărul producătorilor de usturoi este mai mare decât anul precedent. „Anul trecut am avut în jur de 70 producători de usturoi, anul acesta avem 142”, spune directorul Cosmin Florea, care încurajează producătorii să înființeze culturi cu usturoi autohton.

Majoritatea cultivatorilor de usturoi buzoieni sunt beneficiari ai subvenției prin programul agricol „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”. Pentru a fi considerați eligibili, producătorii agricoli trebuiau să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de mini­mum 3.000 metri pătrați și să obțină o producție de minimum 3 kg usturoi/10 mp. Sprijinul financiar pentru cei care îndeplinesc aceste condiții este de maximum 3.000 euro/ha. Din cele 142 do­sare care au fost fost depuse la Direcția Agricolă Buzău, doar 129 au fost declarate eligibile. Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău, spune că 13 dintre  cultivatorii care au depus actele la Direcția Agricolă au fost declarați neeligibili: „S-a terminat perioada de de­punere a documentelor și a deconturilor cu care s-a făcut dovada că s-a comercializat usturoiul. Am primit 142 de dosare, din care doar 129 au fost eligibile”. Pentru cultivatorii de usturoi declarați eligibili, Direcția Agricolă Buzău va înainta dosarele către Ministerul Agriculturii care ar trebui să le deconteze în baza programului de ajutor, în jur de 700.000 de euro, până la finele anului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker