Politic

Rotativa, ultimele scenarii

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că își va depune vineri mandatul. Anunțul vine în contextul în care, potrivit protocolului încheiat între PSD și PNL, rotativa ar trebui implementată la 26 mai. Marcel Ciolacu însă, cel care ar trebui să preia postul de premier la rotativă, a cerut ca negocierile pentru viitorul guvern să fie suspendate până ce greva profesorilor va înceta.

Pune PNL presiune pe PSD?

Anunțul public făcut de premierul Ciucă pare a fi o mutare îndrăzneață din partea liberalilor. El are scopul de a crește miza pentru implementarea actualei rotative. Pentru PSD acest moment nu este foarte confortabil să implementeze protocolul și să își numească noul premier, pentru că acesta s-ar trezi chiar din prima zi în funcție cu o criză pe mână, respectiv greva generală a profesorilor. Pe de altă parte, liberalii vor să își ia mâna de pe această temă potențial explozivă în contextul viitoarelor alegeri din 2024. Momentul este unul cum nu e poate mai critic. De 18 ani profesorii nu mai declanșaseră o grevă de o asemenea amploare. Totodată ea vine în contextul în care pentru elevi urmează evaluările naționale și examenul de Bacalaureat, iar presiunea pe guvern este imensă. Teoretic, mutarea făcută de PNL vine în parametrii protocolului încheiat cu PSD, însă este clar că social-democrații nu se simt deloc confortabil să pună în cârca viitorului premier problema rezolvării cerințelor profesorilor.

Trei scenarii

Mutarea liberalilor ar putea genera tensiuni noi în coaliție, dar ea poate fi folosită și ca avantaj în contextul actualelor negocieri dintre liderii celor două partide. Social-democrații țin cu dinții de Ministerul Transporturilor, dorit și de liberali la rotativă, conform protocolului. Disputa pentru Ministerul Transporturilor are în spate numeroase mize, precum banii alocați acestui minister, promisiunile electorale și relațiile personale dintre actualul ministru și liderul PSD, Marcel Ciolacu. După anunțul făcut de Nicolae Ciucă, mingea se află acum în terenul social-democraților, iar lucrurile pot evolua în linii mari către trei scenarii.

În primul scenariu, PSD se reașază la masa negocierilor alături de liderii PNL și renunță la Ministerul Transporturilor și posibil alte ministere, în schimbul prelungirii mandatului de premier al lui Nicolae Ciucă până la rezolvarea grevelor din educație. În acest caz, liberalilor le va reveni principala povară de a rezolva cererile profesorilor într-un mod în care să nu afecteze prea mult imaginea partidului. PSD scapă de această povară, care ar fi căzut pe umerii noului premier, iar liberalii obțin ministerele pe care le doresc la rotativă.

Al doilea scenariu vizează implementarea rotativei în contextul actualelor greve. Lucrul acesta s-ar putea face foarte posibil fără transferul Ministerului Transporturilor la liberali și cu posibila ieșire de la guvernare a UDMR. În acest scenariu, tensiunile dintre PNL și PSD cresc considerabil, de vreme ce social-democrații moștenesc o criză în desfășurare, iar liberalii nu obțin controlul ministerelor promise în protocolul semnat între cele două partide.

În al treilea scenariu, tensiunile sociale și neînțelegerile dintre PSD și PNL duc la ruperea efectivă a coaliției. Acest lucru nu este exclus, ținând cont că PSD și PNL se află în cel mai critic moment de la formarea coaliției. Ținând cont de toate presiunile acumulate pe fondul crizelor multiple din societate – greva profesorilor fiind doar ultima manifestare a acestor crize – și de faptul că nicio tabără nu pare a fi înclinată spre un compromis în acest moment, acest scenariu ar putea duce la o guvernare interimară sau minoritară, fie liberală, fie social democrată.

Analistul politic Radu Magdin: „Nu va fi nicio criză”

Radu Magdin

Analistul politic Radu Magdin a declarat pentru PS News că rotația premierilor va avea loc așa cum prevede protocolul încheiat între PSD și PNL, astfel că, până la finalul săptămânii viitoare, Marcel Ciolacu va deveni prim-ministru și a dat asigurări că nu va fi o criză politică în România. „Nu va fi o criză politică în România. Până la finalul săptămânii viitoare, Marcel Ciolacu va deveni prim-ministru, însă, spre diferență de calendarul inițial, nu am avut aceeași predictibilitate. Un prim element de instabilitate a rezultat din apartenența sau nu a UDMR la guvernare. Eu sunt optimist la acest capitol și cred că UDMR va intra alături de PSD și PNL la guvernare. Al doilea element a fost dat de negocierile aferente solicitărilor sindicatelor din educație. Și aici sunt optimisto-realist și nu cred că mesajul sindical cu privire la un proces de durată de câteva săptămâni este cel corect, și cred că lucrurile vor fi împachetate în zilele următoare urmând ca Marcel Ciolacu să conducă guvernul României începând de vinerea viitoare”, a declarat analistul politic Radu Magdin.

Radu Magdin este analist și consultant, CEO Smartlink Communications. A lucrat cinci ani la Bruxelles (2007-2012), înainte să se întoarcă în România, pentru una din familiile politice din Parlamentul European, pentru EurActiv și pentru Google. Anterior a fost ziarist la „Agerpres” și angajat al Ministerului român de Externe.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker