Politic

Romașcanu, reacție la protestul de ,,Ziua Culturii Invizibile”: ,,Nu sunteți invizibili”

Aproximativ 100 de reprezentanți ai artiștilor și lucrătorilor din industria spectacolelor, care spun că au fost „ignorați de autorități în ultimii doi ani”, au marcat sâmbătă, 15 ­ia­nuarie, ceea ce ei au denumit „Ziua Culturii Invizibile”, printr-un protest organizat în Piața Victoriei chiar de Ziua Culturii Naționale.

„Ziua Culturii Invi­zibile” a fost o acțiune lansată în contextul Zilei Culturii Naționale, cu sco­pul de a atrage atenția autorităților referitor la situația în care se află industria de spectacole și evenimente la aproape doi ani de la debutul pandemiei COVID-19. Reprezentanți ai artiștilor, actorilor, dansatorilor, dar și ai personalului tehnic care stă în spatele oricărui concert sau spectacol, au fost prezenți sâmbătă dimineață în fața sediului Guvernului. Oamenii au protestat pentru că „2020 și 2021 au însemnat pentru noi pierderi de milioane de euro” și pentru că „nu am primit nicio compensare pentru aceste pierderi, doar promisiuni”. Totodată, reprezentanții artiștilor și angajaților din industrie au precizat că nu știu când vor fi reluate activitățile din care își câștigă pâinea și că „minimumul sprijin lunar oferit ca ­in­demnizație nu mai există”.

„Am ieșit în stradă să arătăm oamenii care sunt în spatele fiecărui eveniment și nevoia de sprijin pentru aceștia. Ne adresăm autorităților în general, Guvernului și oricărui minister care poate sprijini sectorul cultural atât financiar, cât și cu norme clare și predictibile pentru buna funcționare”, a explicat Bogdan Nedelcu, purtător de cuvânt al Asociației Lucrătorilor în Industria Spectacolelor.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a reacțio­nat, printr-o postare pe Facebook intitulată ,,Nu sunteți invizibili”, la protestul reprezentanților industriei spectacolelor. Acesta spune că toate aspectele semnalate sunt ,,corecte și grave”. Romașcanu arată că, în perioada scurtă de la preluarea mandatului de ministru, al 31-lea din istoria postdecembristă, a reușit să pună în aplicare mai multe componente ale programului de guvernare.

,,Stimați parteneri din industria creativă,

Am primit mesajele Dumneavoastră, v-am urmă rit protestul, tot ceea ce semnalați este corect, este grav și trebuie tratat cu prioritate. Sunteți participanți, prin vocație, la diversitatea formelor de expresie artistică și pentru asta aveți tot respectul și toată susținerea posibilă din partea Ministerului Culturii. Au fost doi ani grei, ani în care nu ați ­be­neficiat întotdeauna de dialogul dorit sau de spriji­nul așteptat.

La final de noiembrie a început cel de al 31-lea (!) mandat al unui ministru al culturii, cu tot ce înseamnă acest lucru. Am promis în programul de guvernare și, în luna care a trecut, am reușit următoarele:

  • un buget cu 45% mai mare decât în 2021, 0,1% din PIB, buget care creează premize pentru fonduri alocate programelor prio­ritare, programelor ACCES și de urgență, în mare majoritate destinate sectorului independent;
  • obținerea deschiderii, în condiții pe care le decid, subliniez, alte instituții, nu Ministerul Culturii, a 50% din capacitate și a accesului spectatorilor și cu test, nu numai cu vaccin sau trecere prin boală (față de 30%); dialogul cu Institutul Națio­nal de Sănătate Publică, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, Mi­nisterul Sănătății continuă pentru a găsi soluții optime pentru cultură;
  • pregătirea unui buget de 148 milioane lei pentru debutul schemei de ajutor cel târziu în martie (2021 – 0 lei);
  • amendarea OUG 118 (sau lege nouă) pentru cuprinderea instituțiilor de cultură între cele care ­be­neficiază de compensarea prețului la energie;
  • continuarea ajutorului de șomaj care include și compensarea celor care au avut venituri din drepturi de autor;
  • amendarea formei Legii 8 astfel încât drepturile creatorilor să rămână la dispoziția lor (așteptăm și alte amendamente în urma discuției cu Organismele de Gestiune Colectivă din data de 11 ianua­rie);
  • alocarea a 2 milioane lei pentru achiziția de artă contemporană.
  • alocarea a 1 milion lei pentru achiziția de carte.

Mai sunt și altele, făcute sau planificate, voi reveni periodic aici. Acestea sunt câteva dintre măsurile luate care sper că arată că nu sunteți invizibili și sunt oricând disponibil pentru a vă asculta și a vă prelua ideile ce pot fi implementate”, a scris pe Facebook ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker