Politic

Romașcanu: „Pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson”

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a anunțat că au fost găsite Pisaniile lui Ștefan cel Mare, în orașul ucrainean Herson, unul dintre punctele fierbinți ale actualului război din Ucraina. Din fericire, acestea sunt intacte, cu toate că o serie de icoane aparținând muzeului din Herson au fost furate de ruși.

Pisaniile lui Ștefan cel Mare

Pisaniile sunt inscripții în piatră, lemn sau metal, plasate pe lespezile mormintelor sau la intrările în biserici, din care reies informații precum hramul, donatorul, ctitorul, meșterul, data ridicării etc. Pisaniile îl atestă pe domnitorul Ștefan cel Mare drept ctitor cert al unui număr de 21 de biserici, despre care se spune că le-ar fi ridicat după fiecare luptă purtată. Astfel, acestea au devenit și singurele dovezi ale arhitecturii eclesiastice ale epocii domnitorului moldovean. Pentru că situația în Ucraina este una volatilă, ministrul Romașcanu a transmis că le-a propus oficialilor ucraineni să trimită atât Pisaniile lui Ștefan cel Mare, cât și o serie de alte artefacte, în România, pentru a fi păstrate în siguranță.

„Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura române. În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson! Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată. Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina… Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, transmite ministrul Culturii, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Articole similare